zaterdag 25 januari 2014

Oma aan de tablet

Ze wil zo graag het internet op. Ze is erg geïnteresseerd in haar afkomst en weet dat ze via het www contact kan maken met de buitenwereld. Niet dat ze een huismus is hoor, want ze gaat nog geregeld op stap. Ze bezoekt Pasars, kumpulans en andere bijeenkomsten met een oosters tintje. Haar dochter vindt haar plan helemaal niets voor haar. Een typisch voorbeeld van iemand afstoppen om te laten afstompen. Maar oma is een doorzetter. Ze heeft zich in een aantal winkels laten informeren over een tablet. En ze heeft gekeken naar de mogelijkheid om haar huidige tv- en telefoonaansluiting uit te breiden met internet.
Toen ik haar vanmorgen een bakje zelf gemaakte bruine bonensoep bracht, vroeg ze me of ik haar verder op weg wilde helpen.
Oma is de tachtig al gepasseerd, is helder van geest en heeft in het recent verleden al computerlessen gevolgd. Ze heeft een oude pc op zolder staan, maar dat ding bleek te oud om weer ingezet te worden. Voor mij een nieuwe klant dus, die even op weg geholpen moet worden.
Als ik weer afscheid neem aan de voordeur, zie ik dat haar tuintje bezaaid is met kattenpoep. Afgelopen herfst heeft ze het laten opknappen en de aarde vervangen door grijze grindkorrels. Ze hoopte op die manier van de kattenpoep af te raken. Ik bied haar aan de boel eens op te schonen en iets tegen de kattenterreur te doen. Het schijnt dat de geur van knoflook een probaat middel is.