vrijdag 31 januari 2014

Ambtenaren verdwijnen

De ambtenaren van 69-4
Als het aan de Tweede Kamer ligt, dan verdwijnen de ambtenaren. Ik bedoel de speciale status die een gewone werknemer tot een ambtenaar maakt. Ik weet nog wel dat in bepaalde advertenties speciale aanbiedingen golden voor ambtenaren. Alsof dat soort betrouwbaarder zou zijn dan gewone mensen.
Zelf ben ik ook ambtenaar geweest, hoor. Om precies te zijn heb ik 18 maanden voor het Ministerie van Defensie gewerkt. Van die tijd krijg ik geen pensioen. We kregen als dienstplichtigen alleen een oprotpremie, waarmee je een nieuw burgerkloffie kon betalen. Dat bedrag was in 1970 zo'n 225 gulden. Dienstplichtigen die ambtenaar werden, kregen naast hun oprotpremie over hun diensttijd wel pensioenopbouw mee. Discriminatie dus. Tijdens mijn loopbaan heb ik ook opdrachten bij (semi)overheidsinstanties gedaan. Ik ben erg geschrokken van de mentaliteit en werksfeer. Brrrr! Ambtenaren zijn ook vaak lastig te ontslaan. Ik dacht dat het kwam omdat er dan iemand binnen die groep aan het werk zou moeten. Maar dat is dus niet zo. Ze worden beschermd door regeltjes, die gewone werknemers niet hebben.
Maar aan alles komt een eind en dus ook aan de ambtenarenstatus. En dat is maar goed ook. Ik heb altijd al gezegd, dat ambtenaren net als gewone mensen behandeld moeten worden. Ik ben benieuwd hoeveel ambtenaren straks hun baan alsnog verliezen.