zondag 23 april 2023

Wisten ze het niet of wel?

Na 81 jaar is een wrak gevonden van een Japans koopvaardijschip, dat tijdens WO2 getorpedeerd is door een Amerikaanse onderzeeboot USS Sturgeon. Daarbij kwamen bijna 1.000 Australische krijgsgevangenen om. Het nieuws stelt dat de Amerikaanse onderzeebootcommandant niet wist dat het Japanse schip, SS Montevideo Maru, Australische krijgsgevangenen aan boord had.
Ik twijfel daaraan. Na de oorlog hebben diverse Amerikaanse marine veteranen gezegd, dat men dat wel wist. Maar de vernietiging van mogelijk aanwezig Japans militair materieel had een hogere prioriteit. Naar mate de jaren verstrijken blijkt de geschiedenis veel leugens te bevatten. Ik hoef enkel het Ufo verschijnsel / Area51 (ruim 50 jaar ontkenning), de oorlogshandelingen en de interne politiek van een land als Amerika te bezien, om te constateren hoe veel en hoe vaak er gelogen wordt.
Er zijn veel meer schepen met geallieerde krijgsgevangenen zodoende tot zinken gebracht. Deze schepen (het zijn er 18 - 20 alleen al in de periode van 1942 - 1945) staan bekend onder de term helleschepen / hell ships. Een oom van ons is als Japans krijgsgevangene in soortgelijke omstandigheden om het leven gekomen.  De Montevideo Maru werd in de Zuid Chinese Zee aangetroffen. In dat enorme gebied heeft mijn vader gedurende de oorlog geregeld patrouilles gevaren in diverse onderzeeboten.