woensdag 19 april 2023

Meer dan gepland

Zoals vaker plan ik mijn activiteiten erg behoudend in. Een stukje beroepsdeformatie, opgedaan bij chaotisch werkende bedrijven. Daar stroomde tijdens kantooruren de agenda dagelijks weer vol.
Zoals gemeld was ik van plan eerst wat voorbereidend werk te doen voor het plaatsen van weer een hekwerkje.
Vanmorgen ben ik aan de slag gegaan. Het betekende wel, dat ik veel gereedschap moest meenemen. Het adres is weliswaar schuin tegenover ons huisje, maar ik moet aan de andere kant van het pleintje zijn. Als eerste heb ik het grote, vaste deel van het hek in orde gemaakt. Ik heb een bestaand schuttingdeel op 90 cm hoogte
horizontaal doorgezaagd. Daarna heb ik de slechte planken vervangen door goede exemplaren. En ik heb het deel aan  beide kanten, boven en onder, verstevigd met extra horizontale planken. De oorspronkelijke constructie vond ik wat zwak overkomen.
Daarna heb ik de boel opgemeten en op de tegels de plekken afgetekend waar de palen moesten komen. De palen heb ik eerst van het nog aanwezige ijzerwerk ontdaan. Daarvoor had ik ook de slijpschijf nodig, omdat sommige montagematerialen dolgedraaid waren.
Ik heb de palen ingekort tot 150 cm. Niet alleen om ze 60 cm in de grond te krijgen, maar ook om van de minder goede uiteinden af te komen. Het was flink met de hand zagen omdat het bankirai palen zijn. Met de grondboor heb ik gaten gemaakt tot zo'n 55 cm diep. Ik heb wat speling gehouden omdat de grond daar niet echt vlak is. Toen de palen waterpas stonden, heb ik het schuttingdeel erop geschroefd. Tja, ik was al zover gekomen, dus besloot ik door te gaan. De zon scheen en telkens iets af hebben werkt motiverend.
Het was gelijk een ander gezicht. Alles mooi waterpas, de palen en het hek.
Voor de resterende opening, tussen het schuurtje en het geplaatste schuttingdeel, heb ik een hekje gemaakt. Ook weer met een extra versteviging boven en onder. Het hekje komt niet met de scharnieren aan de muur van het schuurtje. De bevestiging zit dan te veel aan de rand van de bakstenen. Het risico is dat de stenen op den duur afbrokkelen. De scharnieren komen dus ook aan de paal. Toen ik daarmee bijna klaar was, ik moest nog één plankje doen, kwam Sonja mij halen. Het was al bijna 13.00 uur en de schilders waren gekomen. Zelf gaat ze knutselen met andere crea bea's. Ik heb al gezien dat de bijgeleverde scharnieren niet voldoen. Er moeten andere komen, kruishengen. De gekochte zijn de gewone scharnieren die op deuren zitten. Morgen weer een dag.