dinsdag 25 april 2023

Rotte palen aanpakken -3-

Of afdak op stelten. Vandaag zou het wat vaker droog buiten zijn, dus ben ik aan de slag gegaan met het vervangen van vier rotte palen. Nadat ik al het benodigd gereedschap had overgebracht (ik heb eigenlijk een kar nodig), ben ik de situatie nogmaals gaan bekijken.
Thuis had ik al drie bankirai palen voorbereid, die in de grond komen te staan. Ze gaan 70 cm in de grond en bovengronds zou ik dan 45 - 50 cm overhouden. Ik hoefde mijn plannen niet te wijzigen. Dus ben ik aan de slag gegaan. Dankzij de stempels kon ik de linker paal bij de buitenmuur van de buren gemakkelijk verwijderen. Hij leek afgebroken. Maar toen ik op zoek ging naar het
restant in de grond, trof ik alleen aarde aan! Ik dacht : "Het zal toch niet??" Ik liep naar de andere palen en wat bleek? Ze stonden onbehandeld koud op de grond. Een paar centimeter in de aarde weggezakt! Nu begrijp ik waarom het afdak met sjorbanden was vastgezet. Bij harde wind kwam het wat omhoog.
Aan de andere kant : ik kon met de grondboor zorgeloos aan de slag, zonder op oude palen te stuiten. Ik heb eerste de bankirai paal geplaatst. Die ging 70 cm in de grond. Toen ie kaarsrecht stond heb ik de oude vurenhouten paal afgetekend om hem op de millimeter nauwkeurig af te korten. En... met een mooie vlakke kant. Voordat ik ging meten, heb ik eerst het dakbeschot
met de waterpas precies horizontaal gezet. Toen de oude paal tegen de horizontale dakbalk en vervolgens aan de bovenkant van de bankirai paal afgetekend. Het was wel even stunten en creatief bezig zijn. Natuurlijk heb ik met het zagen rekening gehouden met de dikte van de zaagsnede.  Daarna heb ik beide vlakken in de teer gezet en de paal met een (stalen) pen-gat verbinding op de bankirai voet gezet. Daarna het de paal weer vastgeschroefd aan de dakbalk en met een metalen koppelstuk aan de bankirai voet geschroefd. Het geheel zit als een huis. Zo heb ik ook de andere drie palen 'gerestaureerd'.
De vier palen staan dus nu op bankirai stelten. Toen ik daarmee klaar was, kreeg ik een kop thee aangeboden. Even lekker pauzeren voordat ik de boel zou gaan opruimen.  Morgen ga ik een windveer aanbrengen. Hij komt rechts (foto) te zitten; de kant waar de wind vaak vandaan komt. De golfplaat zit niet goed vast op het hout geschroefd en hij is beschadigd, waardoor ie lekt. Ik ben nog wel even zoet.