vrijdag 21 april 2023

1+1

Bij opvallend veel nieuws denk ik : 1+1 is toch nog steeds 2? Dat er veel minder A-merken verkocht worden is zo'n bericht. We hollen qua koopkracht achteruit, dus moeten we proberen goedkoper in te kopen. Om dezelfde reden (kostenstijgingen) groeien de Voedselbanken en komen steeds meer mensen in de financiële problemen.
Dat er meer peren dan appels geoogst zijn is ook zo'n 1+1 bericht. De boycot op export naar Rusland is een flinke klap voor onze fruitteelt. Veel appelbomen zijn gerooid. En dan een bericht over een minister van Onderwijs, die zijn medewerkers uitkaffert. Dat gedrag is onder ambtenaren heel gewoon : naar boven likken en naar beneden trappen. Hier in Dronten was een wethouder ook zo bezig. Die mentaliteit schijnt zo gewoon te zijn, dat het zelfs en plein public gebeurt. Het is een oude cultuur, waarin ik zelf in de jaren 70, 80, 90 en 2000 eens en gelukkig maar even terechtkwam. Het heeft vooral te maken met anciënniteit, waarin het aantal dienstjaren gelijke tred houdt met de mate van arrogantie en wangedrag ten opzichte van collega's met minder dienstjaren. Er zijn er die zelfs in hun privé tijd neerkijken op medemensen; eng volk.
Met de ongebreidelde stroom van ongewenste immigranten en een paar echte vluchtelingen die alles gratis krijgen en de miljarden steun voor Oekraïense miljardairs, is een stijging van de belastingen en zorgpremies ook een 1+1 verhaal.
Meneer Van Dartel, Oekraïne functionaris, heeft zijn functie neergelegd. Deze gerenommeerde diplomaat met veel ervaring met en kennis van Oost Europese landen, heeft een paar feiten genoemd die als pro-Russisch beschouwd worden door de anti-Rusland club van Rutte c.s.. Van Dartel zei o.a. dat Oekraïners ook Russen zijn (een waarheid zo groot als een koe) en dat de politiek op voorhand te veel een anti-Rusland houding aanneemt en te naïef handelt. Ik kan niets anders bedenken dan dat Van Dartel ook een paar 1+1 uitspraken heeft gedaan.
Dat het MKB misbruikte maakt van de crisis door de prijzen op te drijven lijkt mij ook erg logisch. Nederlanders zijn een immers kooplui met een VOC mentaliteit. Ons kent ons en 1+1 is nog steeds 2.