zondag 30 april 2023

Het zonnetje in huis

Als de zon 's morgens schijnt, dan hebben we voor even, tussen 7 en 8 uur de zon op een muur in de huiskamer. Het huisje staat met de voorkant op het noorden. 's Morgens valt het zonlicht dan van rechts gedurende een korte tijd naar binnen. Het heeft wel wat. Gedurende de wintermaanden zien we geen zon in huis, omdat ie dan lager staat. Dat is jammer. Zeker afgelopen winter, toen de thermostaat lager stond omdat Rutte c.s. de voorkeur gaf aan corrupte Oekraïners boven de mensen die hem gekozen hebben. Maar dit even ter zijde.
Aan de andere kant van het pleintje heeft men de zon op de voorgevel staan. Van onze kant gezien is het wat vreemd, wanneer men in de wintermaanden en in het voorjaar al heel vroeg aan die kant de zonneschermen laat zakken. Niet vanwege tv kijken of zo, maar gewoon vanwege hun motto : Bij mij geen zonnetje in huis! Terwijl wij juist dat zonentje wel zouden willen hebben. Al was het maar om op de bank in de zon te liggen doezelen.
's Zomers is het wel fijner, dan dan is onze huiskamer relatief koel vergeleken met de achterkant, die op het zuiden staat. Dan helen de zonneschermen aan de overkant ook weinig. Vaak staan daar dan ramen en/of deuren open.
Het is vandaag weer typische Koninginnedag weer. Ja, Koningin, dus heen Koning. Typisch vanwege het weer. Toen we nog in Schoonhoven woonden, dus voor 1996, was het op Koninginnedag meestal mooi zonnig weer. Dan zaten we buiten aan de koffie met oranje tompouce.