Veel van de complottheorieën worden door de overheden en de media zelf gegenereerd. Vooral gedurende de corona periode werd dat duidelijk. Ze ontstaan door gebrek aan openheid en/of door leugens, de cancelcultuur ten aanzien van critici en/of deskundigen met een andere mening en het stemgedrag in de Tweede Kamer als het om privacy, vrijheid en openheid gaat. Ze maken de overheden verdacht en onbetrouwbaar, wat wantrouwen doet ontstaan bij de burgers. Die gaan op hun beurt zelf invulling geven aan besluiten / maatregelen.
Toen onder mijn supervisie een toegangsbewakingssysteem bij een bank geïnstalleerd werd, speelden we geheel openkaart. Immers, het systeem kon ook op andere manieren gebruikt worden. Als voorbeeld : als iemand met z'n pas bij een deur komt, worden zowel zijn gegevens als de tijd en locatie (zone) geregistreerd. Het ging er enkel om, of de persoon toegang verleend mocht worden tot dat deel van de organisatie. Een kwestie van veiligheidsmaatregelen. Met die bewakingsinfo zou men dus ook werktijden en zelfs toilet- en kantinebezoeken kunnen controleren. Big brother dus.
Stel dat de projectgroep geen volledige openheid van zaken had gegeven. Dan zou het personeel achterdochtig geworden zijn en zelf allerlei scenario's omtrent controles in de zin van Big Brother bedacht hebben.
Onze overheden geven geen volledige openheid van zaken. Er moet steeds vaker een beroep gedaan worden op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Zelfs in die gevallen waarin de overheid tegemoet komt aan de eis, wordt informatie achtergehouden. Ze creëert zodoende zelf complottheorieën bij argwanende, kritische burgers.
Met een lucifer en wat benzine kan je diverse dingen doen. Zoals de tank van je bromfiets vullen en naar het strand gaan om een kampvuurtje te maken. Maar je kunt ook een huis in de fik steken. Vertel wat je echt van plan bent. Dan hoef je niet te liegen en te bedriegen en met een slecht geheugen proberen leugens te onthouden.