zondag 23 april 2023

Rotte palen aanpakken

Voor bijna alles wat ik wil gaan doen, bedenk ik vooraf een plannetje van aanpak. Dat maakt het werken voor mij gemakkelijker. Eerst dit doen, dan dat en dan dat enz.. Tijdens dat voorbereidend werk, kwam ik erachter dat niet alle bankirai palen dezelfde afmetingen hebben. De palen die ik wilde inzetten als ‘fundering’ zijn in omvang 2 mm kleiner dan de vuren palen die erop komen te staan. De bankirai palen zijn slechts 1 meter lang, net genoeg om als ‘fundering’ te fungeren. Ik sla ze zo’n 70 – 80 cm in de grond en plaats daarop de ingekorte (rotte onderkant verwijderd) vuren palen.
Ik heb daarom besloten de verbinding tussen beide palen anders op te lossen. Dus niet met een liplas verbinding, want dat zou vanwege de afwijkende maten niet zo mooi staan.

Ik ga het oplossen met een stalen pen in het midden van de palen. Daartoe boor ik in beide palen een gat. In de bankirai steek ik een stalen pen, die nog zo’n 8 cm uitsteekt. Daarop plaats ik de vuren paal, waarin ik ook in het midden een gat geboord heb. Zo kan de vuren paal niet verschuiven. Het midden van beide palen bepaal ik door diagonalen te trekken. Met wat constructielijm op beide vlakken zou het geheel stevig genoeg moeten zijn. Ik kan desnoods nog een metalen koppelplaat inzetten om beide delen extra stevig met elkaar te verbinden. De meeste krachten komen loodrecht op de bankirai paal te staan, dus echt nodig zal het niet zijn.
Ik heb gistermiddag alvast twee bankirai palen voorbereid op zo’n stalen pen. De pennen zijn draadbouten, die ik, zodra de paal in de grond staat, in de kop schroef. Daarna slijp ik de kop eraf, doe lijm op de kop van de bankirai paal en schuif dan de vuren paal over het nog uittekende deel van de pen heen. Het gewicht van het afdak zorgt ervoor dat de beide delen stevig op elkaar gerukt zullen worden. Zaak is wel, dat beide vlakken ook echt vlak zijn. Met een afkortzaagmachine moet dat wel lukken. De bankirai zet ik vooraf in de teer. Dat doe ik straks ook met de onderkant van de vuren palen die erop komen te staan. Ik ben benieuwd hoe diep de huidige palen in de grond staan. Volgens de bewoonster komt het afdak met palen en al bij storm wat omhoog.... (oeps!).
Ik zag trouwens, dat op een hoek van dat afdakje een stuk golfplaat afgebroken is. Daar moet ik ook iets tegen doen. Onder het gat valt de regen precies op een houten drager. Die ziet er al mosgroen uit, maar lijkt me nog stevig.