vrijdag 14 april 2023

Een fijne campingtafel

waterschade
De klus stond niet eens op mijn lijstje. Vergeten! Gelukkig staat de campingtafel hier op zolder. Dus zag ik hem staan en dacht toen aan de waterschade, die het blad heeft geleden. Het tafeltje (een koffermodel) heeft een keer in de regen gestaan. Toen ook al vergeten. Het blad is zodoende wat gaan bollen en de kunststof laag is gaan barsten en los gaan laten. Ik heb toen al zitten dubben over een reparatie. Zo goedkoop mogelijk, want zo'n tafeltje kost ongeveer €40,=.
Ik had al gezien, dat een kunststof blad van 3mm dik (trespa of zo) al veel te duur zou gaan worden. Tenzij ik tegen een goedkoop stuk aan zou lopen. Zo'n blad vind ik het meest ideaal. Ik heb ook overwogen
uit de lijst en omgedraaid
om er een aluminium plaat overheen te plakken. Maar dat spul is ook schreeuwend duur.
Dus heb ik gekozen voor de goedkoopste oplossing : het blad omdraaien. Vanwege het mooie weer kon ik lekker buiten aan de slag. Natuurlijk heb ik de tafel eerst qua constructie goed onderzocht. Het blad is namelijk geklemd in een aluminium lijst, waaraan scharniertjes en de verstelbare poten zitten gemonteerd met klinknagels.
Ik heb het tafeltje maar eerst gehalveerd, door in het midden de scharnierdelen van beide bladen van elkaar te scheiden. Met een halve tafel ben ik aan het werk gegaan. Ik heb de lijst los gemaakt door een paar popnagels weg te slijpen. Ik heb ook nog twee schroeven gelost om de lijst wat uiteen te kunnen trekken. Ik heb toen het rechte deel van de
als nieuw
gesloten U-vorm verwijderd. Ik heb met een blokje hout en een hamer dat deel en de rest van de lijst los getikt van het blad. En zie : een los blad! Daarna heb ik het blad omgekeerd weer gemonteerd. Als laatste heb ik het herstelde deel aan de andere helft van de tafel geschroefd. We hebben weer een mooie tafel met verstelbare poten! Het klusje viel mij reuze mee. We hebben nu weer een mooi tafelblad aan de bovenkant. Om herhaling te voorkomen, ga ik de aansluiting van het blad op de lijst met kit dichtsmeren. Ik denk dat ik daarna een speciale folie op de beide bladdelen ga aanbrengen. De folie kan vrij goed tegen warmte. Ik gebruik het tafeltje voor mijn laptop. En anders wordt het als bijzettafel gebruikt. De onderkant ga ik ook waterdicht maken. Je weet maar nooit.