zondag 16 april 2023

Televisie kijken

Gedurende langere tijd was er met name in het weekend sprake van leuke ontspanning via de tv. Zo'n avond als gisteren is ondanks de vele zenders rondweg saai. Steeds vaker komen kinderspelletjes in beeld, waar volwassenen zich mee bezighouden. Het schijnt een symptoom te zijn van het woke-virus, volgens psychologen.
Gisteravond zapten we wat rond en zagen in een programma Even tot hier hoe links afgunst werkt. In Even tot hier reageerde de presentatoren op jaloerse wijze ten koste van overdreven veel zendtijd zich af aan de verkiezingswinst van de BBB. Ze bleven naar doorzagen over de BBB en stikstof. Ik vind het juist een goede zaak, dat iemand met kennis en kunde zoals Caroline van der Plas (en Pieter Omtzigt) kritisch naar het beleid uit Den Haag kijkt. Beter dan er als schapen achteraan te sjokken. Wie op de BBB heeft gestemd is natuurlijk in linkse ogen een eikel of stomme trut. Al die linkse politieke figuren gedragen zich na een verlies zo kinderlijk zielig. Ze zijn in dergelijke situaties in staat tot uitsluiting en zelf tot moord en doodslag om hun zin te krijgen. Een onfris volkje. "Pak je verlies en doe je er je voordeel mee", denk ik dan maar. Je doet het blijkbaar in de ogen van de meeste Nederlanders niet goed. Maar ach, incasseren blijft moeilijk.
Normaal gesproken ben ik / zijn wij geïnteresseerd in programma's over andere landen. Zelf heb ik niet zoveel op met het programma met Floortje Dessing. Ik vind haar presentatie erg matig. Ze kan niet eens een goed gesprek voeren met de autochtone bevolking. Ze gedraagt zich nogal terughoudend. Net alsof ze een lijstje afwerkt dat ze in haar hoofd heeft zitten. Om die reden vallen er geregeld ongemakkelijke stiltes. Dan zijn de afleveringen van  Reizen Waes voor mij interessanter. 
Wat mij ook stoort is wanneer een journalist / presentator per se zijn eigen menig wil presenteren of mensen interviewt over onderwerpen waar een taboe op rust. Vooral als het gaat om landen waar men het niet zo nauw neemt met de grondwet en de rechten van de mens. Die geïnterviewde mensen lopen het risico om later, na vertrek van de journalisten / presentatoren, opgepakt te worden. Ik zou ze liever anoniem hun verhaal laten doen in plaats hen volop in beeld te brengen. Desnoods door te doen alsof ze gefilmd worden, als ze dat per se willen. Ook in ons landje bevinden zich lieden van dergelijke regimes, die naar dergelijke uitzendingen kijken. Maar blijkbaar staat het journalistiek scoren voorop en niet de veiligheid van de lokale bevolking.