donderdag 27 april 2023

Een compensatie hond

mooie herder
"Het wordt alsmaar stiller om me heen", zou ik kunnen zeggen. Maar ik ben de NPO/NOS niet dus zeg ik gewoon : "Ik wordt alsmaar dover." Er wordt veel verdraaid tegenwoordig.
Op hondencursussen viel het mij al op. Mensen met weinig wilskracht hebben een 'stoere' pup gekocht. Ter compensatie denk ik dan maar. Maar ja, zo'n hond voelt ook het gebrek aan wilskracht bij zijn baas aan en gaat zelf de baas spelen. Zo'n hond noemt men dan dominant. Een soort van symptoom beschuldiging om de bron / oorzaak te beschermen. Nee, het is niet de hond, maar z'n baas heeft geen wilskracht. Zijn baas is geen baas, dat is de hond geworden vanwege gebrek aan leiderschap. Veel mensen die hun hond niet de baas zijn, hebben hetzelfde probleem met hun kinderen. Daarom is het houden van een hond op de juiste manier een goede oefening voor ouderschap. Ook een hond vraagt om consequent gedrag.
Die vrouw van de mastiff kon hem niet eens aan de riem houden. "Daar is die hond veel te sterk voor", zei ze ooit. Toen was het nog een pup. Ik zei dat haar wilskracht een riem is. Maar die opmerking legde ze naast zich neer. De wilskracht had ze duidelijk niet. Noem het maar gebrek aan psychologisch overwicht. De riem is meer voor onverwachte situaties (een poes of konijn in het vizier) of vanwege de aanlijnplicht. Niet om met de hond touwtje te trekken.
pauze
Wat dat betreft kijk ik met bewondering naar de honden die kuddes vee bijeen drijven. En af en toe ook honden die ook op afstand luisteren. Zo zag ik een keer een loslopende herdershond op het fietspad lopen. Toen er een fietser aankwam floot de eigenaar. De herder liep naar de kant en ging zitten. De fietser kon ongehinderd passeren. Daarna weer een fluitje en de hond liep verder. Prachtig hoor. Zo kan het dus ook. Allemaal zonder een riem te gebruiken. Het vergt in het begin veel tijd en energie, maar je hebt er jarenlang plezier van. Zo is het ook met het opvoeden van kinderen. Jong (aan)geleerd is oud gedaan.
Daarom verstopten of verwijderden wij geen spullen. Kinderen moesten leren er van af te blijven. We deden ook geen deuren op slot of de afstandsbediening van de tv verstoppen. Gewoon disciplineren dus. Maar ja, wie heeft daar tegenwoordig de tijd en energie voor?