vrijdag 28 april 2023

Boren slijpen

Als gevolg van al dat klussen, heb ik hier een conservenblikje vol met boren staan en twee doosjes. Bij elkaar ongeveer 25 boren. Bijna al de metaalboren ervan zijn niet meer scherp genoeg om in metaal een gat te boren. Voor hout zijn ze nog wel geschikt, zij het met verschillend gebruiksgemak. Het ene boortje boort dan beter dan het ander. De beste of minst slechte heb ik apart in doosjes gedaan.
Tijdens het restaureren van het afdak liep ik weer tegen de grote hoeveelheid slechte boren aan.  Vanmorgen ben ik wat gaan rondkijken naar een nieuwe set met boren. Omdat ik dit keer voor kwaliteit wilde gaan, schrok ik wel van de prijzen. Hoe lang zal zo'n setje meegaan? Toen schoot mij te binnen, dat er ook zoiets als een boorslijpmachientje bestaat. Zelf heb ik een paar keer geprobeerd een boor opnieuw te slijpen op een dubbele slijpmachine. Maar het resultaat viel tegen. Ik ben geen vakman en internet was er toen nog niet. Het was dus even wikken en wegen. Wat is wijsheid? 
Hier in Dronten kon ik niet zo'n slijpmachine vinden. Op het internet zag ik dat ze rond de €40 kosten. Dat is bijna de helft duurder dan een kwaliteit setje boren. Ik heb maar zo'n machientje besteld. Ik ga die boren slijpen.
Wat ze hier in Dronten ook niet meer hebben zijn spatlappen voor de fiets. Ik vond er nog een in een fietsenwinkel. Een zwarte die ik op de pakezel van Sonja gemonteerd heb. Voor mijn eigen fiets stel ik het nog maar even uit, totdat ik hem ergens in een winkel aantref. Via het internet bestellen zou ook kunnen, maar ik denk niet alleen aan het geld. Ook aan het milieu.