vrijdag 8 juli 2022

Zachte heelmeesters

Toch weer fijn, dat de situatie in Heerenveen met die boeren en de politie door zoveel mensen gefilmd is. Er was helemaal geen sprake van geweld en/of bedreiging tegen de politie. Het was een drogreden om wederom de eigen frustraties af te reageren. In dit geval een vuurwapen richten op een jongen van 16 en het onnodig schieten op hem. De betrokken agent wil nu met de 16 jarige in gesprek. Vast bedoeld om zoete broodjes te bakken of hem onder druk te zetten. Waarom is die man niet achter de tralies gezet? Er komt een onderzoek, maar dat gebeurt door een slager die zijn eigen vlees keurt, de Rijksrecherche.
Het politiewerk is er een van uitersten geworden : niets doen of geweld gebruiken. Het middenstuk, wat in feite de dienstbaarheid zou moeten zijn, ontbreekt helaas maar al te vaak.
Nederland is het land van zachte heelmeesters geworden. Met de instroom van mensen uit andere culturen, wordt dat extra benadrukt. Die andere culturen hebben als gemeenschappelijk kenmerk : overleven. Met gevolg dat mensen uit die landen heel anders optreden. Vaak veel harder en desnoods met geweld. Kijk maar naar de criminelen met een dergelijke culturele achtergrond. Daar tegenover staan de zachte heelmeesters, zoals rechters, vertegenwoordigers van het OM, de politie en handhavers. Ze worden door deze keiharde criminelen uitgelachen. De strafmaat wordt ingecalculeerd bij hun activiteiten. Een x tijd volledig verzorgd zitten of een taakstraf stelt weinig voor ten opzichte van hun 'verdiensten'. Iemand in het openbaar, op een redelijk vol terras, een vuurwapen op het hoofd zetten en vervolgens beroven, is een schrijnend voorbeeld van hoe de criminelen denken hier te werk te kunnen gaan. Wordt dit de opmaat? Aan de andere kant, wie gaat er met zo'n extreem duur horloge (Rolex) op stap? Dat doen enkel pochers die blijkbaar in een andere tijd denken te leven.
Justitie is niet opgewassen tegen het grovere geweld. Komt bij dat de selectie van politiepersoneel alles behalve serieus genomen kan worden. Wie afgewezen wordt, kan doodleuk in de herkansing. Alsof het om een loterij gaat. De instroom van mensen uit andere culturen vereist een aanpassing in de werkwijze van Justitie. Misschien helpt straffen op basis van land van herkomst : veel zwaarder. Zonder te stenigen, hoofden of handen af te hakken of zweepslagen uit te delen. En anders terugsturen die hap. Met hun familie. Maar zeker niet hen hier een volledig verzorgd verblijf geven op kosten van de bevolking, de slachtoffers.