maandag 4 juli 2022

Fantasie en creativiteit

Zonder die twee zou ik me straatarm en verveeld voelen. Omdat over beide beschik, kijk en luister ik soms met verbazing hoe anderen keuzes maken. Zo zag ik een man die een huisje wilde kopen. Vanwege zijn beperkte budget zou het een soort casco worden, dat hij zelf zou moeten indelen en (laten) afbouwen. Tijdens de bezichtiging raakte de man in paniek, want : wat moest hij met zo'n grote lege ruimte? "Waar ga ik straks slapen?", vroeg hij zich diverse keren af. Ik zag al een globale indeling van de ruimte en tegelijkertijd ook wat aanpassingen, die ik zelf zou doen.
De aspirant koper had geen deskundig iemand meegenomen, die hem zou kunnen adviseren over de indeling en eventuele aanpassingen. Een aanpassing kan €100 kosten of € 10. Het is maar net hoever je fantasie en creativiteit gaat. De koper kon niet meer zien dan de werkelijkheid en constateren dat dat niet was wat hij zoekt.
Als kind was ik al een dromer. Ik beleefde erg veel in mijn verbeelding. Van varen in een onderzeeboot tot zelf kunnen vliegen en een ruimtereis maken. Soms vraag ik me af of het gebrek aan verbeeldingskracht / fantasie en creativiteit soms te maken heeft met ontbrekende stukjes in de spiritualiteit van iemand.