donderdag 2 juni 2022

Nog meer oorlog?

Als Kiev met Amerikaanse en Britse raketten op Rusland gaat schieten, breekt echt de pleuris uit. Amerika speelt gevaarlijk en vies spel en probeert als gewoonlijk de eigen handen schoon te houden. Laat Oekraïne en Europa maar het vuile werk opknappen, is het Amerikaans credo, terwijl het met zijn vriendjes op escalatie aanstuurt. Als in Rusland als gevolg daarvan op de rode knop gedrukt wordt, is het gedaan met de wereldvrede en Kiev. Hopelijk krijgt agressor Amerika dan het grootste deel van het koekje van eigen deeg.
Vreemd dat in een land waar dagelijks mensen doodgeschoten worden en er een discussie is over wapenbezit, zo bezig is? Het zit opgesloten in de aard.
China is militair druk doende in de Chinese Zuidzee en dan met name in de Straat van Taiwan. Het leger staat klaar om het eiland in te nemen. Ik ken het eiland uit mijn jeugd als Formosa en de beschietingen door China. Formosa heette het ook ten tijde van de VOC. Maar later werd de naam Taiwan. Die naam had dezelfde uitstraling als Hong Kong wat producten betrof. Made in Taiwan of Hong Kong was geen goede reclame. Eerder een waarschuwing.
Amerika (natuurlijk!) heeft al laten weten Taiwan militair bij te staan. Er lopen daar al adviseurs op het eiland. Een aantal andere Aziatische landen verzet zich tegen de Chinese politiek in en rond de Chinese Zuidzee.
De NAVO lidstaten (of wel Amerika) beschouwen China en Rusland als de grootste vijanden van hun wereld. Een paar jaar geleden is dat in een nieuw plan naar voren gekomen.