donderdag 30 juni 2022

Hyundai Matrix

Vanmorgen hebben we hem opgehaald. Hij stond al buiten te wachten in z'n pakkie deftig (hij was gewassen) en op nieuwe sloffen.
Op de terugweg genoten wij van het verschik met de andere auto's, waaronder de bus. Het is warm buiten en de Matrix beschikt over een goed werkende airco. Toen ik de advertentie zag, heb ik met het kenteken even de historie van de auto opgevraagd. Het serviceboekje gaf geen compleet beeld, vandaar. De historie opvragen kostte mij €20, maar ik kreeg daarvoor veel onderhoudsgeschiedenis terug. Per saldo is de auto geregeld onderhouden conform de indicaties in het boekje.
Slechts bij één apk waren er wat reparaties : de kentekenplaatverlichting en een mistlamp werkten niet. Bij een andere apk was een aantekening omtrent de banden. De banden zijn 30.000 km geleden vervangen. En nu dus weer. Twee jaar geleden heeft de Matrix conform het boekje een grote servicebeurt gekregen.
Wat mij opviel was, dat twee jaar eerder de accu vervangen is. En nu dus weer. Dus dat is een aandachtspuntje. Al weet ik niet of de slechte accu die erin zat dezelfde is van twee jaar geleden. De multiriemen zijn bij km stand 85.600 vervangen. Maar dat is inmiddels 5 jaar geleden. De eerstkomende (kleine) onderhoudsbeurt is bij 160.000 km. Dat is over 8.000 km. Bij 180.000 km zijn de riemen en de distributieketting aan de beurt.
Op grond van deze info is onderhandeld en een onderhoudsplan bedacht. Mijn eerstvolgende project heet dus Matrix. Ik ga hem ook een keer op de brug zetten. Ik ben benieuwd of er ook Koreaanse roestduivels bestaan.