woensdag 29 juni 2022

Een verziekte natuur?

Zoals je weet verblijven we meestal op boerencampings. Die zijn lekker rustig (zei de ouwe), niet zo duur en er is veel natuur om van te genieten. We houden van fietsen en wat is er nou fijner dan dat door de natuur te doen? We hebben zodoende alom in den lande aardig wat kilometers gefietst. Ik heb onderweg veel foto's gemaakt van fraaie landschappen. Het is mij nooit opgevallen als zou er een stuk natuur verwoest of aan het vergaan zijn vanwege het Haags stikstofprobleem. Ook niet bij of rond de vele boerderijen die wij passeerden.
We hebben wel jaren lang zo'n probleem gezien in de Oostvaardersplassen (zomerse foto), de hobbytuin van de overheid zelf. De kwetsbare natuur daar is kaal en bruin. En de dieren in de OVP zagen er zeer slecht uit en komen om van de honger. Uit ellende aten ze zelfs de bomen op. De overheid is zelf een slechte boer die het voor de dieren, de natuur en ons verpest. In de ons omringende landen (België en Duitsland) is stikstof geen probleem, maar meer een aandachtspunt.
Een deskundige stelde dat stikstof die hoog in de lucht terecht komt 'verwaait'. Die stikstof vormt volgens dit heerschap geen probleem. Nee, niet voor ons en onze natuur. Alleen maar voor onze buren. Een typisch geval van het eigen straatje schoonvegen.