dinsdag 28 juni 2022

De zeespiegel stijgt

Het nieuws wordt enigszins alarmerend gebracht : de zeespiegel stijgt sneller! In het onderzoek is de ruis gefilterd, zegt men. En dus wordt gewezen naar het smeltend ijswater.
Over het smelten lees ik verschillende verhalen. Zo zou er ook sprake zijn van aangroei van ijs. Met name in Antarctica (Zuidpool) doet zich het smelten voor. De ijskap van de Noordpool groeit, zij het in mindere mate dan de hoeveelheid ijs dat aan de Zuidpool smelt.
Ik moest ook even denken aan de wet van Archimedes. De scheepvaart groeit ook flink. De groei van olietransporten (Rusland - Azië en Arabische landen - Europa ) zal leiden tot een forsere groei van de scheepvaart. In China worden complete tankervloten gebouwd voor het transport van Russische olie. Men verwacht de komende 4 jaar dat de wereldvloot zal groeien tot zo'n 80.000 schepen. Een toename van ruim 5.000 schepen.
In welke mate het walvissenbestand zal afnemen is mij niet bekend. Dat zal men in Japan wel weten, maar niet willen zeggen. Hopelijk zijn de metingen niet in de zomermaanden gebeurd. Al die obese Duitsers in zee geven ook een vertekend beeld. Al kan het zijn dat ze hun dagelijks portie bier in diezelfde zee lozen. Alle vis die dagelijks uit zee weggevangen wordt, heeft ook invloed op het niveau. Ik ga er maar van uit, dat onze wetenschappers al dit soort ruis opgenomen hebben in hun onderzoek.
Het onderzoek heeft uitgewezen, dat de zeespiegel 1 mm gestegen is. Dus leg ik een rubberboot, mijn laarzen en mijn zwemkleding maar alvast klaar.