donderdag 30 juni 2022

De Gouden Lichting

Van die docu heb ik nu een paar afleveringen gezien. Wat een ellende zeg! Eerlijk gezegd had ik wel zo'n cultuur verwacht. Eerder, vele jaren geleden, zag ik een docu over het trainen van Chinese kinderen voor een bepaalde tak van sport. Die arme kids kregen klappen als ze iets niet goed deden. In Oost Europa is de training ook erg streng. Aan de andere kant : het zijn wel kinderen. Ze zitten al snel zo'n 10 jaar in een angstcultuur met een soort van dictator als trainer. Ik had vaak te doen met de ex topsporters toen ze hun verhaal deden.
Ik vind het onbegrijpelijk dat trainers die zich zo misdragen hebben nog steeds trainen. Dat zegt mij veel over de bond. Er is inderdaad sprake van een heel nare cultuur bij de bond, waarin het resultaat voorop staat en de sporters slechts vee is, bedoeld om dat resultaat te behalen. Triest. Er is veel kapot gemaakt bij de dames, terwijl de bond niets van zich liet horen.
Overigens vind ik dat de ouders ook een zeer bedenkelijke rol gespeeld hebben. Ze hebben hun kinderen overgeleverd aan de dictatuur van de KNGU, terwijl ze berichten kregen die alarmerend waren.