zaterdag 18 juni 2022

Below deck

 Af en toe kijk ik naar een aflevering. Er waren er, waar sprake was van (h)echt teamwork. Alles verliep vlot aan boord en ook buiten de werktijden om was er sprake van een team. In de afleveringen (of stukjes ervan) die ik onlangs zag, was het bar en boos. Er was geen team. Zelfs niet eens twee teams (service en dek). Ik vind de houding van de kapitein afstandelijk, terwijl hij de eindverantwoording draagt.
Hij neemt mensen in dienst, die niet geschikt zijn voor het werk. Komt bij dat hij niet bezig is een team samen te stellen. Allemaal individuen, geen mensen die in teamverband kunnen werken. Er zijn er, die zelfs weigeren instructies van hun leidinggevende op te volgen. De leidinggevenden zelf missen vaardigheden en spelen zodoende baasje, politieagentje. Ik ben ervan overtuigd, dat een potentiemeting zal uitwijzen dat ze niet eens geschikt zijn voor zo'n functie. Dat geldt ook voor de service. Die is soms ronduit slecht.
Ik mis dus het teamverband, de samenwerking, kennis en kunde op het gebied van leidinggeven en dan met name het motiveren, faciliteren en enthousiasmeren. En vooral teambuilding. In plaats daarvan is er structureel sprake van roddelen, elkaar zwart maken en zodoende de kwaliteit van het werk neerhalen en de sfeer aan boord en aan de wal verpesten. Teleurgestelde of boze bemanningsleden verlaten nu spontaan de boot. Anderen worden van boord gestuurd. Jammer, want ik heb ook afleveringen gezien, waarin het geheel als een geoliede motor liep. En toch vind ik het interessant om te zien.