woensdag 15 juni 2022

In de schaduw

Zoals gezegd controleer ik de bus eerst voordat hij voor de apk gaat. Toen ik al kloppend met een hamer onder de bus lag, sloeg ik plots een gat in een soort afdekplaatje. Ik schrok me een hoedje, want de plaat zag er mooi uit. Toen ik de situatie bekeek, zag ik de oorzaak. De plaat vormde samen met de chassisbalken een soort bakje. Maar dat 'bakje' had geen opening om water af te voeren. Het regenwater bleef dus in het bakje staan en is van binnenuit gaan roesten.
Al met al niet echt een ramp, want zo'n plaatje kan ik zelf ook maken. Dat heb ik vandaan maar eens gedaan. Ik kwam rond 09.30 uur bij de loods aan.
Daar heb ik de bus op oprijblokken gereden. Daarna heb ik een luifel aan de bus gehangen, zodat ik in de schaduw en de wind met het plaatje aan de gang kon gaan. Ik had een plaatje metaal en het benodigd gereedschap meegenomen. Na wat meetwerk heb ik het plaatje in de juiste maten gesneden met de slijptol. Dat ging niet helemaal probleemloos. Ik hield de tol even in een verkeerde hoek op het metaal. Gevolg was dat de stukken uit de slijpschijf sprongen. Oeps! Maar dat was slechts een kort oponthoud. Ik heb het plaatje in de juiste vormen geklopt en gebogen. Ik had geen griptang meegenomen, dus die heb ik met behulp van een waterpomptang zelf even gemaakt. Zo kon ik het plaatje op z'n plaats houden en mijn beide handen vrij houden. Toen het paste (bijna anderhalf uur later), heb ik het tegen roest behandeld en van een gat voorzien voor de afwatering. Daarna heb ik het geplaatst. Ik was erg blij met mijn montagerolplank met kussens. Dat ligt comfortabel en ik kon liggend onder de bus rollen en weer terug.
Ik was van plan de bus deze week even op de brug te plaatsen. Maar omdat ik er nu toch al onder lag, heb ik gelijk maar de hele onderkant gecontroleerd. Hier en daar heb ik uit voorzorg wat tectyl gespoten. Verder was me niets opgevallen. Maar ja, in de garage heeft men er een veel betere kijk op. Dus is het afwachten geblazen. Maar ik heb goede hoop, dat de bus weer een jaar de weg op mag.
Toen ik  bijna klaar was, verraste onze zoon mij met een broodje kroket! Mijn dag kon niet meer stuk. Als tegenprestatie heb ik de loods ontdaan van afval. Voor vandaag is mijn missie geslaagd.