zaterdag 21 mei 2022

Op de fiets

Vandaag zijn we samen op de fiets gesprongen. We zijn naar Elburg gereden. Er stond een straffe westenwind. In het Hanzestadje was een brocante markt vandaag. Oude meuk dus. Op de heenweg hadden we over het algemeen de wind schuin achter ons in de rug. Daar vergat ik toen de zuinige stand van mijn e-bike in te zetten.
In Elburg was het rustiger dan verwacht. Ik had geen zin om me in een drom mensen te begeven, om vervolgens voetje voor voetje voort te gaan. Niets voor mij. Ik had me voorgenomen dan liever ergens te gaan zitten, terwijl Sonja in haar uppie
een rondje zou lopen. Maar dat hoefde dus niet. Het was wel leuk om veel oude huishoudelijke artikelen na zoveel jaar terug te zien. Aan de andere kant herinnerden ze mij er wel aan, dat ook ik wat ouder geworden ben. Zo zag ik de bekende koffiemolens, waarover ik recent geschreven heb. Een kleine houten voor op schoot en grotere die aan de muur gemonteerd werden. Maar ook de gewolkte (BK?)pannen en melkkokers. Ik zag ook een klein formaat kaasmolen. Ik herinner me de grote nog in de winkel van melkboer Jansen. Tja, en dan de grote zinken teilen en emmers. De teilen waarin ik ooit op de zaterdagen een bad kreeg.
Er lag ook zo'n spaarpot / huishoudgeld blik van Brabantia (Budget). Die hadden wij vroeger thuis ook. Wat dat betreft zag ik aardig wat nostalgische dingen.
De lunch op een terras bij de haven stond ook in het teken van de wind. Gelukkig brengen tosti's en kroketten meer gewicht in de schaal, dan de sla en het andere groen. Na de lunch zijn we weer op de fiets gestapt. Sonja wilde een andere route rijden dan die van de heenweg. Dus bleven we aan de zuidkant van de Randmeren en fietsten globaal richting Kampen. We zijn daarna via de Reevesluis lamgs het spoor naar Dronten gereden. Enigszins beschut, maar toch vaak met de wind op de kop. Doordat ik op de heenweg nogal kwistig met de energie van de accu omgesprongen was, moest ik de laatste 3 km zonder ondersteuning mijn best doen. Weer wat geleerd. Na zo'n 43 km kwamen we met zadelpijn weer thuis. Daar stond Fenna al te wachten om uitgelaten te worden. De dag werd afgesloten met wat stokbrood en een kop overheerlijke aspergesoep, die Sonja zelf gemaakt heeft.