vrijdag 27 mei 2022

Het andere nieuws

Ik heb maar weer eens wat medailles van ons regulier nieuws omgedraaid. Zelensky klaagt over genocide in de Donbas. Die begon al overigens in 2014 al, maar op die klachten van pro Rusland inwoners is nooit door het westen gereageerd. Zelensky heeft die lijn verder doorgetrokken met dagelijkse bombardementen en beschietingen. In de Donbas klagen Oekraïners al jaren over een genocide, die vanuit Kiev geleid wordt. En dat alles omdat het gebied zich wil afscheiden van Oekraïne.
Voor de inval zijn veel bewoners van de Donbas naar Rusland gevlucht en daar opgevangen. Meer dan 1.360.000 mensen, waaronder meer dan 230.000 kinderen, zijn op verzoek van burgers uit gevaarlijke gebieden van de republieken Donetsk en Luhansk en Oekraïne naar Rusland geëvacueerd. Het lijkt mij niet aannemelijk dat Rusland de pro-Russische inwoners daar zou ombrengen. Wat dat betreft geloof ik eerder de berichten uit Rusland en (oost) Oekraïne, die stellen dat Oekraïense milities zich schuldig maken aan genocides. Niet alleen in de Donbas.
Men verdenkt Zelensky ervan dat hij met de beschuldigingen alsnog militaire bijstand zou kunnen krijgen van het westen. De Donbas is in handen van Rusland, dat duizenden krijgsgevangenen heeft gemaakt. Volgens de Russische inlichtingendiensten en krijgsgevangenen bevinden zich in het nog afgesloten deel van Azovstal ook Navo officieren / vertegenwoordigers uit Europese landen.
Steeds meer Oekraïense militairen zien de oorlog niet meer zitten. Ze geven zich en steeds grotere getalen over aan de Russen. Ze verhalen over speciale detachementen binnen het Oekraïens leger, die militairen die weigeren te vechten standrechtelijk executeren. Het schieten op burgers is toegestaan en vooral geen Russen gevangen nemen ( of wel : Russische krijgsgevangenen executeren). In Marioepol zijn in laboratoria bewijzen gevonden van de ontwikkeling van biochemische wapens. Personeel had niet eens de moeite genomen belangrijke documenten te vernietigen. Deze laboratoria worden financieel gesteund door Amerika. De EU was al die tijd op de hoogte van deze activiteiten.
Er gaan geruchten als zouden vanuit de Oekraïense militaire top voorbereidingen getroffen worden om Zelensky af te zetten. De Russen maken duizenden krijgsgevangenen, winnen slagen en dat wordt een aantal Oekraïense generaals verweten. Hen wacht mogelijk een tribunaal. De eindverantwoordelijke Oekraïense opperbevelhebber wordt echter ontzien. De onder hem vallende generaals willen van Zelensky af.
Zelensky zelf is woest op Scholtz vanwege het uitblijven van steun van Duitsland en een hard standpunt ten opzichte van Rusland. Duitsland wilde begin jaren 90 met steun van Rusland neutraal blijven, maar werd tot lidmaatschap van de NAVO gedwongen. De Duitse economie draait op Russisch gas en olie. Tijdens een recente vakantie van ons in Duitsland werd campagne gevoerd om over te gaan op gas. Dat was binnen het kader van de aanleg en het in gebruik nemen van Nord Stream 2.
Volgens de EU gaan we terug naar stookolie en steenkolen. Hoezo klimaatproblemen?
Officieel mogen transporten van wapentuig uit het westen aangevallen worden. Aldus een Russisch decreet. Zodra het transport zich op of boven Oekraïens grondgebied bevindt, vormt het een hoofddoelwit voor het Russisch leger. 
Hongarije doet veel op humanitair gebied voor Oekraïne. Maar dat vindt Zelensky niet genoeg. Hij dreigt nu de toevoer van olie en gas naar Hongarije die via Oekraïne loopt af te sluiten. Hongarije bewaakt de verkoopprijs van brandstof. Alleen voertuigen met een Hongaars kenteken kunnen goedkoop tanken. Hogere winsten van bedrijven worden afgeroomd door speciale belastingheffingen.
Oekraïense krijgsgevangen klagen dat Kiev hen nooit zal willen ruilen
Rusland is  zijn economische belangen aan het verleggen. Het vertrek van Amerikaanse en/of westerse bedrijven wordt opgelost met een Russische invulling. Dus wordt het Red Starbucks, Mc Moskou enz. Russische ondernemers zijn in hun nopjes met hun nieuwe kansen, waarvan de basis gelegd is door het westen. Komende maand worden de vestigingen weer geopend, onder een nieuwe naam met producten van dezelfde ('geleende'?) receptuur.
Sinds de embargo's heeft Rusland zijn economische afzetgebieden verlegd. Het aantal tankers dat Russische olie naar Azië vervoert is flink gegroeid. Misschien komt er een South Stream 1, voor gas naar het zuiden.
Meneer Erdogan (Turkije) wenst niet te kiezen tussen Rusland en Oekraïne. "Mensen zitten niet te wachten op weer een wereldoorlog.", was de toelichting. Ook de houding van Finland en Zweden ten opzichte van Turkije, blokkeren een verdere uitbreiding van de NAVO. Er wordt al ruim een jaar met beide landen onderhandeld binnen het kader van de Amerikaanse wereldhegemonie.
Per saldo vraag ik me af, wie er, afgezien van het Oekraïens volk, de grootste slachtoffers zijn van de invasie. Volgens mij zijn wij, de westerse landen, dat.