dinsdag 24 mei 2022

Een putjesschepper

Bij dat woord zie ik mezelf weer in de schoolbanken zitten van de lagere school. Als iemand niet oplette of het huiswerk niet af had, werd soms gevraagd : "Of wil je later putjesschepper worden?" Zelf had ik de ambitie om vuilnisman te worden. Ik zag mezelf al staan achterop die prachtige Magirus vuilniswagen die wekelijks door de straten reed.
Later kwam ik er pas achter dat putjesschepper een eerlijk beroep was. Een beroep waarmee men op een eerlijke manier geld kon verdienen. Dus wat was het probleem? Iedereen aan de studie?

Het eens verguisde beroep bestaat nog steeds. In vaste dienst betaalt het relatief weinig, hoewel sprake is van fysiek en vies werk in de buitenlucht. En goed voor het milieu! Een zzp'er heeft het beter. Die kan bijna €400 per dag omzetten. Vandaag zag ik hier op het pleintje zo'n putjesschepper lopen. Gekleed in een fel oranje hesje met putschep en een kruiwagen. Zo'n putschep is net een grijper, maar dan met een klein formaat grijpbak eraan. Rioolputten lans de straat worden met een speciale auto gereinigd / leeggezogen. Maar op de plaatsen waar geen auto komen kan, loopt nog de putjesschepper. Ik vond hem wel wat slordig werken. Net alsof ie er geen zin in had. En het is pas dinsdag. Als ie wat uit een putje opgeschept had, pleurde hij het in zijn kruiwagen. En pleuren is bij mij wat anders dan legen. Ik voelde niet de behoefte hem te vragen of ie soms op school niet zijn best gedaan had. Dus dat beeld heb ik van me afgeschud.
Bij de grote berg met zand aangekomen liep ie wat heen en weer te drentelen. Waarschijnlijk op zoek naar de put. Maar die ligt deels onder het daar gestorte zand. Volgens mij vond ie de put, want hij pakte zijn telefoon en begon foto's te maken. Daarna liep ie weer naar zijn kruiwagen en ging op zoek naar de volgende put.