woensdag 11 mei 2022

De wonderen

 zijn de wereld nog niet uit. Dat zo'n klein stipje op de wereldbol, dat Nederland heet, het klimaat gaat veranderen, vind ik een groot wonder. Het kan hooguit het lokale milieu verbeteren. Zelf wil ons landje geen smerig schaliegas gebruiken, dus importeert men dat uit Amerika. Door hier omwille van het klimaat de veeteelt af te bouwen, ontstaat er meer vraag in het buitenland. Dus kan men daar de veeteelt verder uitbouwen en daarmee de vervuiling.
Een ander wonderlijk vlekje op die bol is Oekraïne. Dat land schijnt de wonderbaarlijke bron te zijn van alles wat we nodig hebben in ons dagelijks leven. Logisch dat als daar de pleuris uitbreekt, alles duurder wordt. Ik ging er vanuit dat we enkel minder pannenkoeken (Oekraïense) zonnebloemolie en tarwemeel) zouden bakken.

Hoewel het nieuws vrolijk roept dat we een overcapaciteit aan elektriciteit hebben vanwege het zonnige weer en de wind, wordt ook hier die vorm van energie alleen maar duurder. Een groter aanbod met een kleinere vraag, zou de prijs moeten laten dalen. Maar iemand heeft de elektriciteitstouwtjes in handen. Kijk maar naar de oliemaatschappijen. Ze maken miljarden winst vanwege het tekort...
Wie er zelf gunstig uit wil springen met zijn elektriciteitsrekening, zal het verbruik moeten aanpassen. Meer overdag gebruiken als het aanbod hoog is en 's avonds en 's nachts minder. Of overschakelen op accu's (arme Congolese kinderen). Want het salderen gaat immers ook op de schop. Ja, ja, we worden van alle kanten genaaid.