dinsdag 17 mei 2022

Goed bedoeld advies

In een reactie op mijn post over het Songfestival (Zoals voorspeld), kreeg ik het advies het woord corruptie eens op te zoeken. Waarschijnlijk denkt de schrijver / schrijfster dat ik de betekenis van dat woord niet ken. Grappig. Oké, ik heb die ouderwetse Mulo (10 examenvakken) en HBS (A, dus met accent op talen) opleiding met 12 examenvakken gedaan. Maar dat zal ook niet bij die persoon bekend zijn. Evenmin mijn vervolgopleidingen en mijn werkzaamheden. Het feit dat ik de 70 inmiddels gepasseerd ben, geregeld kruiswoordpuzzels maak en enige levens- en taalervaring heb opgebouwd, komt daar dan ook nog bij. Als ik een mij onbekend woord tegenkom, zoek ik het eerst op om de betekenis te achterhalen. Neemt niet weg, dat ik ook wel eens een foutje maak, hoor, wat mijn woordkeus betreft.
In het algemeen gebruik ik geen woorden, waarvan ik de betekenis niet ken. Dat heb ik nooit gedaan. Ook niet gedurende mijn werk in mijn (management)rapportages. Ik gebruik het liefst Jip en Janneke taal. Ik heb sporadisch mensen ontmoet die wel woorden gebruikten, waarvan ze de betekenis niet kenden. Zij wilden zich op een voor hen hoger niveau manifesteren. Dikdoenerij, meepraten om erbij te horen. Ze hadden maar 6 vakken op het examen (wij, leerlingen van voor de Mammoetwet noemen zoiets een 'pretpakket') en vielen vanwege hun gemaakt taalgebruik door de mand. Niettemin, beste lezer(es), bedankt voor het advies.
Corruptie : misbruik maken van toegekende bevoegdheden of macht voor persoonlijk gewin. Daar was sprake van toen de jury van het Songfestival Oekraïne als winnaar aanwees. Gemoedsrust valt in dit geval ook onder persoonlijk gewin.