donderdag 22 maart 2018

Zelfrijdende auto's?

Ik heb er weinig vertrouwen in. Ik zie geregeld reclamespotjes waarin chauffeurs vrolijk andere dingen doen, terwijl de auto zichzelf parkeert. Een verkeerde weergave van de realiteit. Typisch misleidend gedrag van autofabrikanten en -verkopers. Deze week weer een dodelijk ongeval met een zelfrijdende auto. Op de vrijgegeven videobeelden is te zien dat de vrouwelijke chauffeur niet bepaald met autorijden bezig is. Het feit dat de auto de overstekende wielrijdster niet op tijd zag, zegt mij ook genoeg. Ik zie de ontwikkelaar van die techniek zo voor me zijn hand tegen het voorhoofd slaan en roepen : "O shit, ben ik overstekende fietsers in het donker vergeten!" Of misschien dat hij alleen aan overstekende fietsers komend van rechts gedacht heeft. Opvallend, want men zal softwarematig primair denken aan het voorkomen van aanrijdingen. Mensenwerk dus.
In de systeemontwikkeling worden veel fouten gemaakt. Logisch, want het is en blijft mensenwerk. Veel fouten worden tijdig gevonden en hersteld. Men hanteert daarvoor speciale testmethoden en -technieken. Maar ook die zijn door mensen bedacht. Zelfs wanneer men de zelfrijdende auto's over een rails zou laten rijden, zullen ongelukken niet uitblijven.
Helaas schijnt de auto-industrie flink te wedijveren. Niet alleen vanwege de elektrische modellen, maar ook de zelfrijdende. En je weet wat haastwerk tot gevolg kan hebben : meer fouten dan normaal. Kleinzoon Luuk heeft ook een zelfrijdend autootje. Zo eentje met een frictiemotor erin. Het is maar goed dat Luuk er niet in kan zitten.