woensdag 7 maart 2018

Het voorjaar komt

bouwen
Vanmiddag zag ik een koppeltje mezen de vogelnestkastjes die aan het schuurtje hangen verkennen. Het viel mij op, dat het telkens dezelfde mees was die de inspectie uitvoerde. Misschien was ie speciaal daarvoor ingehuurd door de ander. Wie zal het zeggen?
De controle-mees had geen gereedschap. Geen meetlint, geen waterpas en ook geen pen en papier. Hij pikte links en rechts in het hout van de ronde opening, ging vervolgens naar binnen (ik hoorde geen geklop op wanden of vloer) en kwam even later weer naar buiten. Daar streek hij naast de andere neer. Er was wat gekwetter over en weer en toen vloog het stel weg. Op naar het volgende adresje, waar ze huisjes gaan bekijken.
mus in een kruikje
Ik heb die kastjes een keer gemaakt van restanten hout. Voor de bouw ervan heb ik wat websites geraadpleegd. Daar stonden de afmetingen vermeld. Die zijn waarschijnlijk door die beestjes aan mensen doorgegeven in de periode dat de mens nog heel dicht bij de natuur stond en o.a. ook de vogeltaal beheerste. Anders kan het toch niet? Om toch enigszins een eigen inbreng te hebben, heb ik onder de ronde opening een stokje gestoken. Iemand wees mij erop, dat zo'n stokje daar niet hoort te zitten. Toen ik zei dat ik niet wist dat ze ook met vogels kon praten (doet ze ook met haar hondje), lachte ze wat verlegen, zei tegen haar hondje "Kom, we gaan naar huis" en liep toen door. En dat hondje luisterde naar haar. Zou ik haar betrapt hebben op een geheim?
Het is de komende periode afwachten wat het rondkijken en het overleg tussen de mezen zal opleveren : doen of niet doen?