zondag 4 maart 2018

Undercover boss

Voor een deel een leuk programma, waarin de grote baas eindelijk eens vanachter zijn bureau vandaan komt om anoniem op de werkvloer aan de slag te gaan. Voor een deel leuk, omdat in sommige afleveringen bepaald personeel erg overdadig beloond wordt. Sommigen krijgen zelfs een huis. "En de rest dan?", denk ik op mijn beurt.
Geregeld is sprake van schrijnende werkomstandigheden, die de verantwoordelijkheid zijn van de directeur zelf. Men heeft systemen of processen doorgevoerd, zonder te controleren of ze in de praktijk werken. Met de teruggekoppelde informatie van de eindgebruikers wordt ook vaak niets gedaan. Alles heel anders dan de werkwijze, die in het algemeen hier in ons land gehanteerd wordt. Al geef ik direct toe, dat ik ook leidinggevenden heb gehad en gekend die weinig tot niets afwisten van hun personeel en het werk wat ze deden. Om die reden zijn ze meestal ondergewaardeerd.
Afgelopen week zag ik dankzij mijn griep een aflevering, waarin een directeur nogal vreemd over zijn ervaringen sprak met betrokken medewerkers.
Hij begon met de negatieve zaken die hij geconstateerd had. Zaken die nota ben onder zijn verantwoordelijkheid vielen. Meneer had gewoonweg zijn werk niet goed gedaan. Sneu om een medewerker daarop aan te spreken. Later zei hij weliswaar dat het zijn pakkie an was, maar dat en het aangeboden reisje kon de schrik en/of teleurstelling bij de werknemer niet wegnemen. De directeur zag niet in dat medewerkers, ondanks zijn fouten, toch het beste ervan probeerden te maken. Een prima instelling toch? Hij zou trots op ze moeten zijn en zelf direct moeten toegeven, dat hij zelf een fout gemaakt heeft. Er komt ook geregeld achterstalling onderhoud op hulpmiddelen voor. Ook iets wat aan het management is. Maar dat beklaagde zich enkel over de te lang durende werkzaamheden.
En dan zijn er nog de bedrijfsfeestjes, waarvoor niet iedereen uitgenodigd wordt. Er is ook personeel dat het privé erg moeilijk heeft vanwege ziektes, ongevallen enz. waar het bedrijf geen weet van heeft. Hoe bestaat het?
Gelukkig zijn er in deze serie ook directieleden, die wel hun verantwoordelijkheid nemen en hun personeel een pluim geven en in sommige gevallen zelfs hun excuses aanbieden. Kijk, dat motiveert pas. We moeten het immers samen doen.