maandag 26 maart 2018

Onder een busje

lek en roest
Vandaag ben ik onder een busje terechtgekomen. Nee, ik heb geen aanrijding gehad of zo. Ik kwam daar min of meer vrijwillig onder terecht.
Vanmorgen ben ik weer naar de loods gegaan, om het werk aan de Ducato op te pakken. Het wisselen van de gloeibougies was een geslaagde operatie en de patiënt leeft ook nog. Ik besloot nogmaals een poging te wagen, de afdekplaat onder de voorruit te demonteren. De vorige keren was dat niet gelukt, vanwege vastgeroest inbusboutjes en kruiskopschroeven. Die heb ik een paar keer in de wd40 gezet, maar dat heeft niet geholpen. Echter, onze zoon heeft een een accuschroefmachine met een tril-/klopfunctie. Dus ik besloot dat kleine mechanisch monster eens los te laten op het vastzittend bevestigingsmateriaal. Nou, daar hadden die weerbarstige roestbruine Italiaantjes niet van terug, de een na de ander kwam los. Maar aan alles komt een eind. Er zaten twee stijfkoppen in. Laat nou zowel links als rechts een boutje afbreken. Geen ramp, want ik heb de restanten uitgeboord en ik kan wat nieuw schroefdraad tappen.
Nadat ik de beide ruitenwissersarmen had losgemaakt en de slangetjes van het sproeimechanisme had verwijderd, kon de plaat verwijderd worden. Ik zag gelijk waar het regenwater soms tussen de ruit en de afdekplaat door kwam sijpelen; in het midden van de ruit (pijl 1). Op de plaat zit weliswaar een afdichtrubber maar ook dat is van 1994 en dus wat uitgedroogd. Op een zwarte montagestang zag ik een bruine roestvlek (pijl 2). Ik was blij te zien, dat de lijst onder de ruit nog helemaal roestvrij was. Alsof ie zo uit de fabriek gekomen is. Ik heb de montage stang verwijderd, geschuurd en met een antiroestmiddel behandeld. Toen ik hem net te drogen had gezet, werd mij om assistentie gevraagd. Of ik even onder de bus van Ben een montageprofiel met een moer erin op zijn plaats wilde manoeuvreren en hem daar houden. Van binnenuit zouden dan een paar bouten door de vloer komen en op de moeren vastgedraaid gaan worden. Zo kwam ik dus onder een busje terecht, waar ik eerst klem kwam te liggen tussen de vloer en een uitlaatdemper. Uiteindelijk werd ook dit klusje, het opnieuw monteren van een bank, geklaard.
mooie, harde lijst
Omdat ik er niet van hou oude roestige bouten en schroeven doodleuk weer terug te plaatsen, ben ik toen gestopt met dat klusje. Ik ben op weg naar huis langs de bouwmarkt gefietst en heb daar wat nieuwe rvs materiaal gekocht. De rubberen afdichting wordt voorzien van een laagje zwarte siliconen kit. De afdekplaat gaat er toch niet meer van z'n plaats nadat ie weer gemonteerd is. Maar dat ga ik pas morgen doen. Denk ik.