vrijdag 23 maart 2018

Klachtenbeheersing

gezond
Als ik klachten heb, dan zijn ze meestal veroorzaakt doordat ik me niet houd aan mijn manier van leven. Die manier kenmerkt zich door structuur, regelmaat, gezond eten en bewegen, inclusief hersengymnastiek. Ik rook niet en drink nauwelijks alcohol.
Zodra ik bijvoorbeeld later naar bed ga dan normaal, heb ik daar de volgende dag last van. Ik word namelijk toch weer rond hetzelfde tijdstip vanzelf wakker. Dus heb ik tekort geslapen. Ik eet ook op vaste tijdstippen. Wat dat betreft is het nogal erg van mij, want ik kijk op de klok om te zien of het (al) etenstijd is. Haha! Volgens mij is dat een stukje erfenis uit mijn jeugd. Toen was tussendoor wat eten niet aan de orde. Ik houd ik me bij voorkeur aan gezond eten. Mijn lichaam roept om groenvoer als ik dat een keertje oversla. Als ik twee dagen achtereen geen groente eet, ga ik me minder goed voelen. Natuurlijk snack ik ook, maar niet ter vervanging van een maaltijd.
...moet kunnen...
De dingen die ik doe worden niet gedreven door een gevoel van verplichting; niets moet. Ik prop ook niet mijn dagen vol allerlei plannen. En ik probeer veel zaken van mij af te laten glijden. Ik mijd situaties waarvan ik op voorhand weet, dat ze slecht zoor me zijn. Maar dat heeft te maken met mijn beperkingen. Ik zou bijvoorbeeld niet 's avonds naar een feestje kunnen gaan. Als ik dat zou doen, lig ik de hele nacht wakker.
Door me aan mijn manier van leven te houden voorkom ik veel stress, blijf ik goed slapen en.....houd ik mijn weerstandsniveau en mijn gezondheid op peil. Hoewel, de ouderdom gaat gestaag verder met zijn sloopwerk.
Als ik mensen hoor klagen over hun gezondheid en ik vergelijk hun manier van leven met die van mij, dan heb ik vrij snel een idee omtrent een eventuele oorzaak. Veel mensen leven met een heel andere (in mijn beleving grillige) structuur, kennen geen regelmaat en over gezond eten zeg ik maar verder niets. Zo'n vaste cyclus is beslist niet saai. Tenzij je er zelf een saaie invulling aangeeft. Af en toe een kroketje moet kunnen. Zo blijft het leuk. Net als een keer op de bank hangen of een glaasje wijn (hik).