vrijdag 16 maart 2018

Afval inzamelen

vanaf nu voor plastic
Gisteren is voor de laatste keer het restafval opgehaald. De bedoeling is voortaan zelf het restafval weg te brengen. Hiertoe heeft men op diverse plekken in het dorp ondergrondse containers geplaatst. Enkel het gft en het plastic wordt (vreemd genoeg) nog opgehaald.
Met name voor ouderen is de nieuwe procedure rond het restafval een lastige. We kennen hier een aantal dat slecht ter been is. En natuurlijk mensen die doen alsof. Voor de eerste groep zal een oplossing bedacht moeten worden. Ik denk niet dat de hulp die ze hebben een taak erbij krijgen om het afval voor hen weg te gooien. Het zal dus door familieleden, buren, buurtbewoners of andere aardige mensen voor hen gedaan moeten worden. Voor deze groep heb ik niet over een alternatief gelezen, maar misschien zijn er eerder suggesties gedaan.
Het plastic werd elke week opgehaald. Op de daartoe aangewezen plekken kon men de zakken ophangen. Nu gaan die zakken in de kliko die voorheen voor het restafval bedoeld was. De plastic-kliko wordt nu om de 2 weken geleegd.
Voordat het zover is, wilde men de kliko's voorzien van een sticker. De geleegde kliko's moesten dus nog even langs de straat blijven staan. De kliko's hebben tot vanmorgen buiten gestaan, maar de beloofd sticker is niet te zien. Die zal gezien het weer (het regent) ook vandaag niet geplakt gaan worden.
Met mijn beroepsdeformatie zie ik het hele veranderingsproces met lede ogen aan. Wat de stickers betreft : waarom zijn die nodig? Geld, tijd en energie verspilling. De bak is groen en dus herkenbaar. En als men dan toch per se de kliko's van een sticker wil voorzien : waarom deed de ophaaldienst dat niet gelijk? Er loopt een mannetje rond, dat de kliko's keurig op straat zet om het ophalen gemakkelijk te maken. Het weer was droog en zonnig. Dat mannetje had gelijk een sticker op de kliko's kunnen plakken.
alleen voor restafval
Wat de rest van de verandering van het inzamelingsproces betreft : een tamelijk halfbakken oplossing. Ik ging er vanuit, dat op een aantal plaatsen verzamelpunten zouden komen voor al het afval. Ik zie die wel bij o.a. verzorgingstehuizen of wooncomplexen, maar niet elders. Vanuit het oogpunt van efficiëntie en kosten zou ik dat soort complete inzamelingspunten overal toegepast hebben. Het scheelt veel aan- en afrijden van de wagens en daarmee aan kosten en belasting van het milieu. Maar misschien is dit een fase en komen de andere ondergrondse containers later.