vrijdag 2 maart 2018

Doorspoelen koelsysteem

Zoals gezegd heb ik via het www wat onderwerpen opgezocht en doorgenomen. Voordat ik aan een klus begin, kijk ik meestal even op het internet om te controleren of de aanpak die ik voor ogen heb een juiste is. Er staat tegenwoordig erg veel op fora en op YouTube. Fora zijn interessant omdat daar veel voors en tegens gemeld worden van een bepaalde aanpak.
Mijn ervaringen met koelsystemen van auto's blijven beperkt tot het vervangen van de radiateur en het opnieuw vullen van het koelsysteem. Vandaar mijn zoektocht naar informatie. Deskundige informatie, want soms zag ik video's voorbijkomen, dat ik dacht : "Hoe haal je het in je hoofd!"
De meesten verwijderen de thermostaatklep om de doorstroming door het hele systeem te waarborgen als het koud doorgespoeld wordt. Natuurlijk worden ook allerlei huismiddeltjes geadviseerd of ontraden. Van citroenzuur tot vaatwastabletten. Ja, zelfs cola kwam voorbij! Deskundigen raden af een oplossing met soda of biotex te gebruiken om het koelsysteem te reinigen. Vanwege het effect op aluminium delen en mogelijke aantasting van slangen en dergelijke.
Het schijnt dat veel vuil zich ophoopt onderin de radiateur. Om dat vuil (een soort ketelsteen) te kunnen verwijderen worden ook tips verstrekt. Het doorspoelen is dus niet simpel een kwestie van een tuinslang in de radiateur of het vat van de koelvloeistof (bij de Ducato links boven in het motorcompartiment) te stoppen en de kraan opendraaien. Het is vakwerk maar voor een goed geïnformeerde klusser best zelf te doen.