dinsdag 6 maart 2018

Automatiseren

Vandaag heb ik in het gemeentehuis een nieuwe id kaart aangevraagd. De afhandeling ging op afspraak en niet alleen ik, ook de medewerkster was keurig op tijd. Terwijl zij voor mij aan de slag ging, mijmerde ik wat over het werk wat ze deed. Veel baliewerk wordt immers verdrongen door automatisering en klanten die alsmaar meer zelf moeten gaan doen.
Nog even en we kunnen thuis of elders via de smartphone documenten helemaal zelf regelen. Compleet met digitale handtekening via Mijn Overheid of misschien Mijn Gemeente. Op het zogenaamd weg-automatiseren van personeel rustte lang een taboe. Zelf heb ik veel veranderingsprocessen geleid, die tot doel hadden het saaie, doodse werk te automatiseren. De kwaliteit van de uit te voeren werkzaamheden steeg zodoende. Die stijging hield min of meer gelijke tred met de veranderende maatschappij, waarin iedereen een diploma kon /kan halen. Maar er komt nu eenmaal een eind aan het automatiseren van eenvoudige processen, waarin sprake is van herhaling van taken.
Een visitekaartje zelf maken via het www kan al heel lang, dus waarom geen id-kaart of rijbewijs via die www-weg? Ja, het komt er allemaal aan. Er staat ook een pasfotocabine in de wachtruimte en een koffieapparaat. Ook daar kan de klant zelf aan de slag. Daar kosten 5 foto's 6 euro. Bij de fotograaf betaalde ik het dubbele voor vier, terwijl mijn tronie er net zo beroerd uitziet. Er was geen koffie. Dus....
In het nieuws is de berichtgeving wat werkgelegenheid betreft ook nogal strijdig. Het aantal werklozen daalt, maar men bericht ook over het verschijnsel dat voor veel vacatures geen personeel te vinden is. Dat is niet zomaar personeel hoor. Ik weet het. Het betreft schoolverlaters met minstens 5 jaar werkervaring en die geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Wie daaraan voldoet krijgt een nul-uren contract en mag 50 uur in de week werken. En niet zeuren, want voor jou 50 anderen.
Zo'n term als geen 9 tot 5 mentaliteit vind ik een negatieve lading hebben. Die zegt veel over de mentaliteit van de werkgever. Bereid om flexibel om te gaan met de werktijden, klinkt aanzienlijk vriendelijker en legt de keus bij de geïnteresseerden neer. Zulke eisen stellende werkgevers mag men van mij weg-automatiseren.