donderdag 29 maart 2018

Op zoek naar geluk

het kan
Vanmorgen zag ik een stukje in het nieuws, waarin studenten les kregen over geluk. De docente zei dat geluk meer gezocht moet worden in het contact met de medemens en niet in het behalen van zakelijke successen, vergaren van spullen enzovoort. Niet echt iets nieuws, maar meer een tip om weer op het levenspad terecht te komen waar geluk heel gewoon is.
Iedereen kent het wel : problemen. Maar zijn het wel problemen? Ik noemde ze altijd uitdagingen. Als het niet jouw probleem is, dan is het geen probleem. En als je het kan oplossen, doe het dan. En anders is er niets aan te doen en is het ook geen probleem. Zo eenvoudig is het. Die visie wordt al decennia rondgetoeterd en toch zijn er nog veel mensen met heel veel 'problemen'.
Een groot project aannemen heb ik nooit als een probleem gezien. Binnen zo'n project barst het anders van de 'problemen'. Het is een kwestie van benadering : positief of negatief. Een nieuw project is een nieuwe uitdaging met wellicht een nieuw aandachtsgebied. Kennismaken en samenwerken met nieuwe mensen in een nieuwe omgeving. Door zelf invulling te geven aan het werk, kon ik het ook leuk voor (bijna) iedereen maken. Want ook de medewerkers konden zelf invulling geven aan hun eigen werkzaamheden. Wat wil je nog meer? Zelf heb ik nauwelijks aandacht besteed aan doelstellingen, deadlines, budgetbewaking enzovoort. Dat ging allemaal 'vanzelf', omdat de meesten erg gelukkig waren met hun werk. Ik zeg de meesten, want er zijn altijd weer karaktertjes die zich bijna vastbijten in het negatieve. Volgens mij vind je op zo'n manier nooit het geluk. Niet alleen zakelijk, ook privé niet.