donderdag 1 maart 2018

Een teef met een kater

de controle,
Zoals algemeen bekend heeft een hond een of twee bazen. Sommige honden hebben er maar één. Die is in hun ogen de roedelleider. Soms hoor ik mensen klagen, dat hun hond enkel naar hun partner luistert. Zo'n hond ervaart de klagers blijkbaar niet als een (roedel)leider. Dus staat de hond op plaats twee en niet op drie. Ik kom geregeld honden van plek 1 of 2 tegen die baasjes van respectievelijk plek 2 of 3 uitlaten. Ja,ja.
Fenna heeft dus twee baasjes boven haar. Hoe anders is het met onze kater, Tom.
Tom is een kat en heeft geen bazen. Tom heeft personeel in zijn huis. Ja, wij zijn permanent op bezoek bij Tom. Volgens Tom. Tom commandeert ons geregeld. Als zijn voerbakje leeg dreigt te raken of als meneer, ondanks de aanwezigheid van een luikje, naar buiten of naar binnen wil. Zijn gemiauw begint zodra ik 's morgens de huiskamer binnenkom. Vaak ligt ie dan in zijn mandje. Maar meneer kan ook achter de gesloten gordijnen zitten, waar hij starend naar buiten de wacht houdt over het pleintje. Vanuit die plekjes beschouw ik zijn gemiauw als een ochtendgroet. Maar misschien roept dat gekke beest wel : "Wat kom je doen?" Dat zou ook kunnen, maar ik vertaal het liever op een manier die mij een goed gevoel geeft.
die houding
Als Tom op schoot wil liggen (hij komt dan meestal van buiten en heeft het blijkbaar koud), maak dan maar plaats. Als we iets zitten te lezen of in een voor hem ongemakkelijke houding zitten, regelt meneer wel even hoe de boel aangepast dient te worden. Tom springt eerst op schoot. Je voelt direct zijn steenkoude poten door je broek heen. Brrr! Dan wacht hij even. Hij verwacht dan dat zijn ligplaats in orde gemaakt wordt. Dus niet. Vervolgens duwt hij met zijn kop en lijf het boek, breiwerk of de puzzel of gewoon je handen weg, draait wat rond en ploft neer. Mocht dat alles niet goed lukken, dan gaat meneer gewoon schuin op je borst liggen. Vervolgens kijkt hij je aan met een blik die volgens mij zegt : "Zo ik lig en hou je verder rustig!" En dat doen we dan maar.
en die blik...
Maar soms zijn we weer even de baasjes van Tom. Bijvoorbeeld wanneer hij viezigheid in zijn ooghoeken heeft. Dan grijpen we hem stevig vast en maken dan op een zeer rustige en vooral langdurige manier zijn ogen schoon. Gedurende die tijd verandert Toms houding in een ingehouden agressieve. Ingehouden, want meneer voelt aan dat ie zich niet moet verzetten of gaan bijten of krabben. Hij weet wat hem dan te wachten staat. Je moet Toms blik eens zien als we hem dan weer loslaten; verontwaardiging ten top! Maar ja, dan weet Tom op zijn beurt weer, dat zijn personeel, ondanks al zijn gemiauw en gedrag, nog steeds zijn baasjes zijn.