dinsdag 13 maart 2018

Somber dagje

vliering met ladder
Zaten we gisteren nog lekker in de zon, vandaag is het koud, nat en somber. Ik kon kiezen uit in de loods wat prutsen of thuis iets doen. Toen ik gisteren de kussens van de vliering haalde, zag ik daar nog rechts in het hoekje twee latten liggen. Ik moest mijn grijze massa flink aanspreken, om de bestemming van dat hout te kunnen reproduceren.
horren
Toen we dit huisje betrokken, woonde Mike nog bij ons. We hebben de kale, oud ogende zolder toen helemaal opgeknapt. Het houtwerk gelakt, de vele kieren gedicht en hier en daar de boel afgetimmerd. De nok heb ik toen ook gerenoveerd. De zachtboard plaatjes waren bol gaan staan en sloten niet mooi op elkaar aan. Die heb ik toen vervangen door hardboard exemplaren. Dat was een heel gedoe, want de nokbalk bevindt zich op zo'n 3,50 meter hoogte.
Vanwege die hoogte was er na de renovatie nog veel nutteloze ruimte beschikbaar. Die hebben we benut door het maken van een vliering. Geen lastige klus, want ik heb de balkjes gewoon los op de gordingen laten rusten (dus niet geschroefd of zo). De chipwood platen heb ik wel vastgeschroefd aan de balkjes. Die extra ruimte zou ook benut kunnen worden als slaapgelegenheid.
Voor het grote tuimelvenster heb ik een paar mooie horren gemaakt. Niet alleen tegen insecten, maar ook bedoeld om te voorkomen, dat dakhazen stiekem naar binnen sluipen. Haha! De deuropening is ook voorzien van een verticale rolhor. Vanwege onze eigen dakhaas, Tom. Die wil nog weleens stiekem naar boven sluipen.
kieren
In het halletje voor de zolderkamer heb ik later, met toestemming van de verhuurder, een tuimelraampje geplaatst. Met het extra licht in het anders zo donker trapgat en de extra ventilatiemogelijkheid zijn we erg tevreden. Ook daar heb ik de loze ruimte onder de nok benut door een vlierinkje te maken. Aan de andere kant van het dakbeschot wacht mij nog een paar klusjes. Daar zijn toen die latten voor aangeschaft. Er zit nog een brede naad in het dakbeschot, die ik met een lat ga laten verdwijnen. De kier tussen de afwerklat van het beschot en de muur ga ik met witte kit dichten. Net zoals ik het op de kamer van Mike gedaan heb. Nee, vervelen doe ik me voorlopig nog niet.