donderdag 29 maart 2018

Ducato dagboek

Bij de Ducato is een instructieboekje geleverd. Ik ben blij dat het erbij zit, want het scheelt veel uitzoekwerk. In dat boekje bevindt zich ook een aantal blanco pagina's voor notities. Ook handig! Ik gebruik die pagina's om aantekeningen te maken over het onderhoud en de reparaties aan de bus. In telegramstijl beschrijf ik het werk inclusief datum en kilometerstand.  Zo ontstaat een mooi naslagwerkje over de historie van de bus.
De vorige eigenaar heeft geen aantekeningen gemaakt. Dus betreft de eerste notitie de super uitgebreide onderhoudsbeurt, die ik de bus na aanschaf heb laten ondergaan bij een goede garage waar kniesoren werken. De laatste aantekening betreft de vervanging van de gloeibougies.
Ik heb zo'n onderhoudsboekje ook bij onze vorige auto's bijgehouden. De rekeningen bewaar ik ook. Ik bedoel, ik kan wel van alles en nog wat opschrijven, maar of het werkelijk gedaan is, blijft dan nog de vraag. Dankzij de aantekeningen kan ik in een oogopslag zien, wanneer bijvoorbeeld de banden vervangen zijn.
Het instructieboekje is universeel, voor zowel benzine- als dieseluitvoeringen. Dat is een beetje jammer, want de benzine-uitvoering kent een uitgebreidere beschrijving dan de diesel. Gelukkig is er nog het www om aanvullende informatie op te zoeken. Ik maak geen aantekeningen van het monteren of verwijderen van accessoires, zoals laatst de dakluikjes. Het gaat louter om de techniek.