vrijdag 2 maart 2018

Jansman, kil en emotieloos

Volgens Hugh Jansman, de dierecoloog van Wageningen Research die de situatie in de Oostvaardersplassen fel verdedigt, is het lijden en doodgaan van de dieren in de OVP heel normaal. "Er zijn zoveel andere dieren in de natuur die doodgaan", aldus Jansman. Met zo'n opmerking kwam ik ook een keer thuis toen ik een onvoldoende had gekregen : er waren ook andere klasgenoten met een onvoldoende. Een drogreden dus.
 Jansman verzuimde gemakshalve te vermelden dat de meeste andere dieren vanwege hun leeftijd doodgaan, niet vanwege gebrek aan voedsel.
Zelf ervaar ik de situatie in de OVP daarom heel anders. Jansmans betoog komt er in mijn beleving op neer, dat hij het gewoon vindt een dier in een kale kist te stoppen en het vervolgens onder zijn toezicht honger te laten lijden en te laten doodgaan. Jansmans focus ligt louter op 'wie geen eten krijgt gaat dood' en dus niet op zorgen voor een levensvatbare omgeving.
Ik kan me niet herinneren dat in de omgeving van de voormalige Zuiderzee zich zoveel grote grazers ophielden. Die zijn daar na de drooglegging door mensen naar toe gebracht. Daarmee is de ellende begonnen. Bijna overal waar mensen (vaak met goede bedoelingen) ingrijpen in de natuur gaat het faliekant mis. De situatie in de OVP is daar helaas een schrijnend voorbeeld van. Jammer is ook dat mensen die zich daarover zorgen maken simpel opzij gezet worden als emotionele klagers. Er is er blijkbaar maar één die daar verstand van heeft en dat is onderzoeker(!) Jansman, een kille, emotieloze man. Dat soort typering hoor ik trouwens vaak als ik een detective volg.