woensdag 14 maart 2018

Voor wie niet sterk is

Toen ik op het raamwerk van de overkapping een golfplaat ging uitrollen, moest de plaat net onder de dakgoot geschoven worden. Het betrof een plaat van ruim 6 meter lang en 2,5 meter breed. Nou, dan weet je wat voor uitdaging dat was. Maar het lukte, door creatief aan de slag te gaan met ladders, stempels en een houten plaat.
Toen de plaat goed en wel bevestigd was op de liggers, merkte ik dat bij een krachtige wind het deel dat boven het raam onder de dakgoot geschoven was hier en daar klapperde. Slapperdewatskie, wat nu? Ik kon daar immers van bovenaf niet bijkomen, om er alsnog speciale schroeven in te draaien? De rand lag onder de dakgoot. Dus de uitdaging moest van onderop aangegaan worden.
Na wat brainstormen kreeg ik het idee om hoekprofieltjes te gebruiken. Ik maakte eerst met een Dremel een gleufje in het lage deel van een golf. Maar die methode vrat erg veel tijd en energie. Dus heb ik maar de (hete) soldeerbout genomen en daarmee een gleufje gemaakt in het kunststof. Door het wegbranden ontstond ook een opening die niet snel verder zou uitscheuren.
Vervolgens heb ik een hoekprofieltje door de gleuf gestoken en het vastgeschroefd op de balk langs de muur. Zo heb ik om de 40 cm een hoekprofieltje geplaatst.
Tot op heden heeft deze oplossing prima geholpen. Zelfs tijdens de stormachtige dagen, wanneer windvlagen onder de overkapping beukten, bleef de golfplaat ter plekke keurig liggen.
Nog even en dan ga ik het dak weer schoonmaken, zodat het zonweringsdoek er weer op kan. De lente komt eraan!