vrijdag 23 maart 2018

Opgefokte Britten

De Engelse politiek is de laatste tijd flink opgefokt geraakt in haar houding jegens Rusland. Die agressieve houding doet me denken aan de periode vlak voor de oorlog in Irak. Toen begon men de situatie daar ook al flink op te blazen, als aanloop naar een oorlog. De toenmalige premier Tony Blair vond het ook geen enkel probleem om voorafgaand aan de aanval leugens rond te vertellen over Irak en Saddam Husein om een oorlog te rechtvaardigen. Vuile politiek.
Die sfeer proef ik nu weer, maar dan jegens Rusland. De Britten hebben zelfs de EU achter zich gekregen. Die hobbelen als makke schapen achter de Britse teef aan. Zij begon gelijk naar Rusland te wijzen, terwijl er nog helemaal geen onderzoek was gedaan. Die Rus was opeens een onschuldige Engelsman. Ja,ja. Het is net als met de Nederlandse Turken of Turkse Nederlanders, net hoe het uitkomt. Laten we hopen dat er geen oorlog uitbreekt en dat Poetin zijn gezond verstand en rust blijft bewaren.
In militair opzicht hebben wij, EU landen, weinig tot niets in te brengen tegen de Russische militaire macht. Niet alleen vanwege de mentaliteit en de technologische achterstand, maar ook vanwege de kleine omvang en beperkte slagkracht van ons militair apparaat. Niet alleen hier, ook in Duitsland kampt men met een halfbakken leger. Van de Duitse luchtmacht is slechts een kwart van de vliegtuigen operationeel. In het algemeen is slecht de helft van het Duits wapentuig bruikbaar. De rest kampt met technische problemen en/of achterstallig onderhoud. De rol van landen als Turkije, Griekenland en een aantal voormalige communistische landen is ook twijfelachtig. De kans dat zij de kant van Rusland zullen kiezen is groot.
De Britse opruiers (aangewakkerd door de VS?) en die van de EU vormen een direct gevaar voor de vrede in Europa. Boris Johnson grijpt zelfs het WK voetbal aan, om Rusland te elimineren. En waarom dit alles? Om de eigen problemen te verdoezelen of om de EU als geheel sterker te maken? Zijn we een beetje af van de Amerikaanse agressie in Europa, heeft Europa het stokje van de VS overgenomen.