woensdag 28 maart 2018

Moderne slavernij

Zorgaanbieder Carinova is geen uitzondering als het gaat om ziekteverzuim, die teruggehaald wordt via de verlofdagen. Ik ben aardig wat gerommel met verlofdagen tegengekomen. Ook in relatie met ziekteverzuim. Er was zelfs een bedrijf, dat op het salaris kortte als je langer dan een week ziek bent. Je zou maar door een ernstige ziekte geveld zijn. Of op weg naar je werk een zwaar ongeluk krijgen. Zolang een mens niet voor 100% vat heeft op zijn eigen gezondheid, zijn dit soort regelingen niet alleen ongewenst, maar zelfs getuigen van een bepaalde minachting voor de medewerkers.
Vooral in het mkb zijn allerlei vormen van misbruik, slavernij enz. te vinden. Waarom moet personeel met de handen op de rug keurig rechtop staan wachten in een winkel, totdat er een klant binnenkomt? Of voor de zoveelste keer die dag schoonmaken? En wat te denken van de structurele overuren, die niet betaald of gecompenseerd worden? De uren voor en na sluitingstijd bijvoorbeeld. Om maar te zwijgen over de chantagepraktijken onder het mom van : 'voor jou twintig anderen'.
Nee, wat dat betreft is er nog veel mis in ons land. Aan de andere kant komt het mij over als een bepaalde nationale cultuur. Op de een of andere manier wil men ten koste van bijna alles geld verdienen.
Neem nou supermarktketen Jan Linders, die op slinkse wijze meende grof geld te verdienen aan het speciale bier van nota bene een abdij. Meneer Linders schijnt geen moreel kompas te hebben. Als hij de winst nou terug zou laten vloeien naar de abdij. Nee, gewoon in eigen zak steken. Ook typisch een stukje mkb cultuur.