zondag 25 maart 2018

Onduidelijke verkeersborden

Afgelopen week reed ik richting de nieuwe ovale rotonde. Dit keer lette ik extra op de verkeersborden. Ik deed dat, omdat het mij opgevallen is, dat er nogal wat automobilisten op de rotonde van rijbaan wisselen. Ze bevinden zich dan op de verkeerde strook en gaan vervolgens hotsend en botsend over de afscheiding van de rijbanen, om zo hun fout te herstellen en alsnog op de juiste baan te komen. Men moet al voor de rotonde de juiste baan kiezen, iets wat op de borden niet als zodanig duidelijk wordt aangegeven. Of beter : helemaal niet.
Toen ik de borden eens goed bekeek, zag ik dat op die borden niet aangeven is dat ik te maken krijg met gescheiden rijbanen. De weergave lijkt op die van een gewone rotonde, Normaal staat de andere baan met stippellijnen of gewoon met een doorgetrokken witte lijn aangegeven. Dan ziet en begrijpt men direct, dat men moet kiezen : links of rechts. Op het wegdek staan weliswaar ook tekens, maar omdat ik naar de borden kijk mis ik die op het wegdek.
De oplossing is eenvoudig : gewoon de tweede rijbaan op de borden erbij plaatsen. Ik heb ze op de foto met rood gemarkeerd.