zaterdag 1 juli 2017

Pleinhoofd Tom in actie

op de uitkijk
Onze Tom is al een tijdje Pleinhoofd. Tom is hier de baas over andere katten. Hij heeft vijanden, maar ook vriendinnen. Sletjes uit de buurt. Gisteravond zat meneer Tom op de vensterbank naar buiten te kijken. Wij zaten min of meer tv te kijken. Min of meer, want ik was ook met een puzzel bezig en Sonja met een handwerkje.
Opeens springt Tom van de vensterbank en knalt keihard door zijn luikje in de voordeur. Kolere! We schrokken ons een hoedje en dachten dat het luikje buiten op de grond zou liggen. Wat een klap! Toen ik mezelf uit de bank hees en door het raam naar buiten keek, zag ik een zwarte kater verstijfd op het pad staan. Met een hoge, kromme rug en zijn dikke staart recht omhoog. In een vreemde pose, want hij stond daar op slechts twee poten; doodstil. Alsof meester Van der Hoek op zijn fluitje had geblazen.
...is Tom thuis?....
Tom zat fier rechtop op het stoepje en keek strak voor zich uit. De zwarte begon tergend langzaam te bewegen. Hij liet zijn zwevende poten een voor een langzaam zakken. Toen was het de beurt aan de kop om zich in de goede richting te draaien om aanstalten te maken er vandoor te gaan. Zij het in slow motion. Een interessant gezicht te zien hoe zo'n beest zijn poten verzet en hoe zijn lichaam beweegt. Die bewegingen verlopen normaal erg snel en zijn dan niet of nauwelijks te volgen. Die traagheid hield ie vol totdat ie uit beeld was. Al die tijd zat Tom op de stoep te kijken. Hij mag dan wel gecastreerd zijn, maar hij staat nog steeds zijn mannetje als Pleinhoofd. Misschien hebben Tom en ik toch wat gemeen.