maandag 24 juli 2017

Goedkoop is duurkoop?

Nou, niet per se. Daarom klus ik liever in een outfit van Zeeman dan een van C&A of een boetiek. Iets tweedehands kopen omdat het goedkoper is, hoeft ook niet per se een miskoop te zijn. Vaak is het een kwestie van goed opletten en het gezond verstand gebruiken. Het is niet erg andermans ellende te kopen, zolang je dat maar van tevoren weet.
Ik herinner me nog dat wij een keer een mooie, doch volgepropte camper bekeken en in gesprek raakten met de eigenaresse. Op de vraag waar wij naar op zoek waren (het ging op dat moment over de kosten), antwoordde ik dat we zo'n 10.000 euro wilden uitgeven aan een camper. We werden ter plekke uitgelachen. De mevrouw van de dure Pƶssl zei wat uit de hoogte : "Daar koop je helemaal niets voor. Deze gebruikte kostte ons 35.000 euro." Haar reactie maakte onze zoektocht tot een nog grotere uitdaging.
Om een discussie uit de weg te gaan, vertelde ik haar maar niet over de vele problemen die ik heb gelezen. Problemen met dure campers van 20 tot 50 duizend euro. Ja, zelfs met nieuwe.
We hebben bijna twee jaar gezocht naar onze bus. We reden toen nog rond met een caravan. Ik overwoog eerst een bestelbusje zelf om te toveren tot kampeerbus. Maar ik zwichtte voor de poespas erom heen. Met de huidige stand van zaken wat mijn kennis en ervaring betreft, zou ik het wel aan durven. Er zijn veel bussen in de verkoop. De prijzen vallen mij mee.
Uiteindelijk leverde de zoektocht na zo'n twee jaar een kampeerbus op. Voor 7/10 van het beoogde budget een mooie bus (ondanks zijn 22 jaar) met weinig kilometers en een 2.5 dieselmotor. We vernamen een stukje van de voorgeschiedenis, die o.a. vertelde over weinig km's per jaar en een binnenslaper met een NAP gecontroleerde km stand. De rest van het verhaal is bekend. Een deel van het geld ging naar de techniek (zeer uitgebreide servicebeurt, nieuwe onderdelen enz.) en een deel naar het (Ikea) interieur. Ik heb gedurende een jaar alle uitgaven gedetailleerd bijgehouden. De opbrengst van verkochte (onder)delen is hierin niet opgenomen. We zijn al met al net iets over het budget gegaan (saldo na een jaar, exclusief APK). Deels vanwege een goede uitlaat die toch op een lasnaad afbrak en omdat ik per se goede (lees nieuwe) remmen en banden op de wagen wilde hebben dit jaar vanwege een verre reis. De oude konden ermee door volgens de garage, maar toch maar vervangen.
Wij vinden dat we voor 10.000 euro een leuke, betrouwbare kampeerbus hebben gekocht. We hebben veel zelf gedaan, wat minder kosten betekent. Goedkoop was wat de bus betreft beslist geen duurkoop.