woensdag 19 juli 2017

Bewust in overtreding

Nu de vakanties begonnen zijn dan wel voor de deur staan, neemt het aantal vragen op fora van eigenaren van campers toe. Veel vragen over de voorbereidingen. Maar ook opvallend veel vragen van vakantiegangers die bewust in overtreding zijn / gaan. Ze spelen daarbij niet alleen met hun eigen veiligheid, maar ook met die van anderen.
Wij Nederlanders hebben toch al de neiging grensoverschrijdend te leven. We houden ons niet zozeer aan de maximum toegestane snelheden, maar rijden liever 10 of 20 km /uur sneller. Over ons fietsgedrag zwijg ik maar.
Camperaars hebben ook zo hun eigenaardigheden. Variƫrend van 'alles moet gratis' tot het opzettelijk vervuilen van het milieu.
Er zijn opvallend veel campers die ver over het toegestane gewicht zitten. Soms met meer dan 300 kilo. Maar ach, als ik dan zie wat men allemaal meeneemt. Er zijn wagens waarvan de achterkant slingert onder het rijden. Ook campers met onveilige gasinstallaties en zelfs met zeer weinig profiel op de banden! Bij al die mankementen rijst bij de overtreder alleen de vraag : hoe hoog is een bekeuring in dat land als ik gepakt /gecontroleerd wordt?
Men gaat geheel voorbij aan de risico's voor de overige inzittenden en/of medeweggebruikers of camping(plaats)gasten. Ga goed voorbereid op pad en neem geen onnodige risico's. En vooral : denk niet alleen aan jezelf.