donderdag 27 juli 2017

Bekende dooddoener

Iemand (hij zal niet de enige zijn) vroeg zich af wanneer en door wie Amerika eens op het matje geroepen zal worden, vanwege de vele oorlogen en slachtoffers die door dat land gemaakt zijn. Op die vraag reageert een Amerikaanse quasi verontwaardigd met de opmerking, dat haar land zijn (voor)ouders verlost zouden hebben van de nazi's. Dus moest de ondankbare vragensteller zijn mond maar houden over haar land. Haha! Wat een kortzichtig nationalisme, zeg.
Ik vind de reactie van die Amerikaanse een typische dooddoener. Het komt er volgens haar op neer dat wanneer je een oorlog wint, je als bevrijde de verlosser eeuwig dankbaar moet zijn en dat het de verlosser een vrijbrief geeft om vervolgens overal op de wereld oorlogen te mogen starten. Typische reactie van iemand die ook nog onwetend is, want het waren niet de Amerikanen, maar vooral de Russen die de nazi's verslagen hebben. Natuurlijk hebben de Amerikanen ook hun aandeel gehad, maar ze werden gesteund door militairen uit veel andere landen. Maar zoals vaker loopt Amerika voorop als het om het strijken met de eer gaat. Het aandeel van de Geallieerden was wat Europa betreft minder groot, dan dat van de Sovjets. Eerlijk is eerlijk.
Aan de andere kant : wat zou het Amerika zijn zonder al die oorlogen? Zo goed als niets, want het land heeft de wereld verder niets te bieden. Zelfs niet the American Dream.
Het valt mij op dat het telkens weer Amerikanen of pro Amerika mensen zijn, die de dooddoener rond de bevrijding hanteren. Van de andere landen die ons land ook bevrijd hebben (o.a. Polen, Canadezen, Fransen enz.) hoor je die dooddoener nauwelijks. Zelfs niet van de Russen.