donderdag 6 juli 2017

In een Arabische garage

Omdat ik na de trip naar Roemeniƫ de olie van de Ducato wilde verversen, heb ik een advies opgevolgd van een buurtgenoot. "Hier in de buurt is een garage, waar service nog hoog in het vaandel staat. En de prijzen vallen erg mee.", zo vertelde hij mij.
Ik heb die garage bezocht en de eigenaar gesproken. Ik kreeg een positieve indruk en dus maakte ik een afspraak.
Toen het zover was, werd de bus op de brug gezet en omhoog getild. Daarna was het de taak van de monteur de olie af te tappen en te vervangen. Blijkbaar begreep de monteur niet helemaal wat de bedoeling was. Nadat hij de olie had afgetapt, kwam de jongeman in ruststand. Intussen kwamen klanten binnen. Allen van Arabische komaf. Geheel naar gebruik werd overal handjes geschud en soms omhelsd. Dus ook de monteurs. Daarna volgden gesprekken, die de oliewissel langdurig in de pauze zetten. Dat gebeurde diverse keren, dus na bijna drie kwartier, stond de wagen dorstig te wachten op verse olie. Er zat wel een nieuw oliefilter op.
De jonge eigenaar bood mij diverse keren iets te drinken aan. Ik ging er nog steeds vanuit, dat ik zo weer weg zou zijn. Maar dat was dus niet zo. De werkplaats stond vol vrolijk pratende Arabieren inclusief de monteur. Uiteindelijk heb ik thee genomen met een stroopwafel. Toen ik een kwartier later even een blik in de werkplaats wierp, zag ik de monteur zowaar met een kan olie naar de Duc lopen.
Niet veel later ging de brug weer omhoog en nodigde de eigenaar mij uit samen een kijkje onder de wagen te nemen. Er was niet zoveel te melden. Hier en daar spoot hij wat extra tectyl en gaf hij mij een tip om een gaatje in plaatwerk te dichten. Hij controleerde daarna persoonlijk de wagen op een aantal punten.
Na ruim een uur was de klus geklaard. De kosten vielen inderdaad erg mee. De volgende keer breng ik de wagen en ga dan zelf weer weg. Ik bedoel, het werk is in orde en de mensen zijn erg vriendelijk. Maar de doorlooptijd van de werkzaamheden is voor deze westerling te erg om aan te zien.