vrijdag 23 september 2016

Verzamelwoede

verzamelaar op vakantie
Wat niet iedereen is, is verzamelaar. Niet de gewone verzamelaar, maar de mensen die hun huis volstouwen met spullen, die volgens mij onder de noemer 'maakt niet uit wat' vallen. Ze willen niets wegdoen en zien in alles een bepaald nut. Er worden tv programma's over die mensen gemaakt.
Iets bewaren voor het geval dat, herken ik zelfs bij mezelf. Helaas blijft het bij bewaren. Pas als ik het heb weggedaan, doet zich zo'n situatie voor waarin ik het had kunnen gebruiken. Een reden om spullen nog langer te bewaren, zou je denken. Maar daarmee wordt de termijn gedurende welke ik het niet nodig heb ook verlengd. Zo zit dat.
Ik stel een aanschaf al te vaak uit. Ik schaf geen spullen aan puur voor het hebben ervan. Die mensen zijn er wel. Ze zijn de hele dag in de weer om spullen te 'veroveren'. Die slaan ze dan thuis op. Vaak zonder er verder naar om te zien. Er zijn erbij die zelfs spullen kopen of gratis afhalen, die onzichtbaar voor het oog in zo'n grijze vuilniszak verpakt zijn! Nou, dan moet je toch wel heel erg veel last hebben van een verzamelwoede. Er zijn ook mensen die dieren verzamelen. Het begint vaak met de zorg voor een of meer dieren. Maar na verloop van tijd komt er een omslag. Er zijn dan zoveel dieren, dat ze verwaarloosd worden.
Ik heb ook mensen ontmoet die bepaalde dingen per se willen bewaren. Zo had iemand een flinke stapel dozen in de schuur staan. Toen ik aanbood al die dozen naar de papiercontainer te brengen, mocht dat niet. Die dozen waren veel te mooi om weg te gooien, aldus de eigenaar. Voor het overige bewaarde meneer niets. Maar het kan ook anders.
Een tijd geleden hebben we een paar(!) aanhangwagens vol 'spullen' uit een kleine woning van zo'n verzamelaar weggebracht naar de Milieustraat. Opgeruimd staat netjes, zou je denken. Maar de bewoner ging na een korte adempauze weer vrolijk verder met verzamelen. Dagelijks vindt de aanvoer van allerlei overbodige rommel plaats. Het geeft aan, dat het een ziekte is.